Afers interns inhabilita per un any sense ascendir l'excap dels Mossos d'Esquadra de Figueres

Ferran Gómez no es va presentar al seu lloc de treball durant la gran nevada del mes de març

(Actualitzat: 20:22h)

La sanció definitiva per l'expedient obert a l'inspector Ferran Gómez ha arribat sis mesos després de la gran nevada. L'expedient resol una inhabilitació d'un any per a l'ascens a intendent per haver abandonat el seu lloc de treball sense alertar cap superior immediat. Els fets van tenir lloc el dilluns vuit de març a primera hora de la tarda, quan la gran nevada va col·lapsar Catalunya. L'inspector cap Ferran Gómez va absentar-se del seu lloc de treball per motius personals però quan va voler tornar ja no va poder fer-ho per la presència de neu a la calçada. En aquell moment, Gómez era el cap de la comissaria de Figueres i, per tant, el responsable de la seguretat ciutadana de la Jonquera, una de les zones més afectades pel temporal.

Marxa enrere

Dos dies després d'haver desaparegut de la comissaria, l'inspector Gómez va rebre la visita de dos agents de la Divisió d'Afers Interns que li van comunicar una suspensió de sou i feina cautelar per un període d'un mes, però Interior va aixecar les mesures al cap de només nou dies.

Ara, la direcció de la Policia també ha rectificat una altra decisió presa en aquell moment. A falta de la resolució de l'expedient, la DGP va castigar l'inspector amb un trasllat forçós a una comissaria de Barcelona. Ara, mig any després, se li ha ofert un lloc a una comissaria de l'àrea de Girona. De moment, però, la direcció dels Mossos encara no ha concretat el destí ni les noves assignacions per a l'excap de la comissaria de Figueres.

Un altre expedient pendent

A banda de l'excap de la comissaria de Figueres, Afers Interns té sobre la taula un altre expedient en relació amb la nevada. La DAI investiga l'actuació de la inspectora Yvonne Valero, que en el moment dels fets era la cap de la comissaria de la Selva Interior, ubicada a Santa Coloma de Farners. De moment, Valero ha estat traslladada a Barcelona. Segons l'expedient, el dimarts nou de març, un dia després de la gran nevada, la inspectora Valero no es va presentar a la comissaria i no va justificar la seva absència a cap dels seus superiors.

La cap dels Mossos a la Selva Interior tampoc va ser a la comissaria el dia anterior, quan la neu va col·lapsar Catalunya, ja que es va quedar atrapada per la nevada quan sortia de la festa de la policia local de Sant Feliu de Guíxols en qualitat de convidada. Tot indica però, que l'expedient disciplinari no tindrà en compte aquest fet anterior. Les fonts del Cos consultades per l'ACN només han concretat que l'expedient continua en fase d'estudi i que es resoldrà en un període de temps indeterminat.

Gómez recorrerà

El portaveu del Sindicat de Mossos d'Esquadra (SME)-CCOO, Antoni Castejón, ha explicat que l'exinspector en cap de la comissaria de Figueres, Ferran Gómez, recorrerà la inhabilitació per ascendir durant un any com a càstig per haver abandonat el lloc de treball en plena nevada del 8 de març. Segons Castejón, s'interposarà un recurs contra la inhabilitació perquè es considera 'excessiva'. 'Poc a poc s'ha anat demostrant que no va fer res malament, que en cap moment va deixar les seves funcions i que sempre va estar en contacte amb els alcaldes de la zona gestionant la situació', ha enumerat el portaveu del SME-CCOO, que també ha criticat 'la desmesura' de les mesures cautelars inicials contra Gómez.

Dos dies després de l'incident, l'inspector Gómez va rebre la visita de dos agents de la Divisió d'Afers Interns que li van comunicar una suspensió de sou i feina cautelars per un període d'un mes, a banda de la retirada de l'arma i les credencials. 'Va ser totalment excessiu. Es va fer una execució pública del mosso', ha assenyalat Castejón, que creu que es va voler responsabilitzar del caos de la frontera a l'excap de la comissaria de Figueres. 'Semblava que fos responsabilitat seva. Tot i no ser a lloc, ell va continuar fent les seves funcions i el col·lapse per la nevada hagués ocorregut igual, encara que hagués estat a la comissaria', ha afirmat el portaveu del SME-CCOO.

'Se'l va tractar desmesuradament. Mica en mica se li ha anat abaixant el llistó del càstig i ara creiem que no hi hauria d'haver cap tipus de sanció', ha comentat Castejón, que també espera que 'això acabi algun dia amb les disculpes públiques de qui ho hagi de fer'. 'L'inspector Gómez vol arribar fins al final ja que ell té clar que no va fer res de dolent i tot aquest afer l'ha perjudicat personalment. Ara està a l'espera de saber les funcions i la seva possible nova destinació', ha finalitzat el portaveu del Sindicat de Mossos d'Esquadra-CCOO.