Suspensió fulminant de l'inspector cap dels Mossos a Figueres per marxar en plena crisi durant la nevada

Ferran Gómez era responsable de la Jonquera, una de les zones més afectades pel temporal del dilluns

  • Cues de vehicles per accedir a l'autopista a l'alçada de la Jonquera.
    Cues de vehicles per accedir a l'autopista a l'alçada de la Jonquera.
  • Les màquines llevaneu no han donat abast a la zona fronterera de la Jonquera © ACN
    Les màquines llevaneu no han donat abast a la zona fronterera de la Jonquera © ACN
  • Ferran Gómez © ACN
    Ferran Gómez © ACN
L'inspector cap de l'ABP de Figueres, Ferran Gómez, l'han suspès cautelarment de sou i feina perquè va marxar del seu lloc de treball dilluns al migdia, en plena crisi per la nevada que ha col·lapsat Catalunya. Li ho han comunicat dos agents de la Divisió d'Aferns Interns (DAI) del cos aquest dimecres a la tarda. Aquests agents han anat a buscar l'inspector per retirar-li la placa i la pistola. Segons ha pogut saber l'ACN, la decisió l'ha pres directament la Direcció General de la Policia, de qui depenen directament tots els assumptes d'Afers Interns. Es tracta d'una mesura fulminant, ja que l'expedient es va obrir el mateix dilluns a la tarda i la mesura cautelar s'ha decidit en només 48 hores. Ara, l'inspector està a l'espera de la resolució de l'expedient per saber quina serà la sanció definitiva per la negligència d'aquest dilluns.

Els Mossos d'Esquadra disposen d'una Divisió d'Afers Interns, que depèn directament de la Direcció General de la Policia i investiga les activitats il·lícites dutes a terme per membres del cos policial català i en pràctiques que puguin ser constitutives d'infracció penal o contràries a l'ètica professional. Entre les accions que pot dur a terme la DAI, hi ha la supervisió de la instrucció dels expedients disciplinaris, redactar informacions reservades i les investigacions necessàries per esbrinar els fets succeïts i determinar les persones suposadament responsables. A més, poden, poden arribar a retirar l'arma i la credencial, tant per mesura cautelar com per sanció disciplinària del personal funcionari expedientat o determinar el comandament competent per fer-ho.

L'alcalde de La Jonquera, Jordi Cabezas, ha mostrat la seva sorpresa per la suspensió de sou i feina de l'inspector de l'ABP i ha afirmat que desconeixia el seu cessament. Em sorprèn aquesta decisió i no sé què ha passat, ha comentat l'alcalde altempordanès en declaracions a l'ACN. Cabezas ha deixat clar que ell no en tenia cap queixa de l'inspector, amb qui es reunia cada mes per facilitar-li les dades de seguretat ciutadana. Fins i tot, ha explicat, va mantenir l'última trobada amb ell abans-d'ahir per coordinar els afectats que encara quedaven al pavelló municipal.

Cabezas ha recordat que a l'àrea de La Jonquera hi ha escassetat d'efectius dels Mossos d'Esquadra, tot i que 'això no és culpa de la gestió de l'inspector en cap de l'Àrea Bàsica Policial de Figueres', ha afegit.


La Direcció General de Policia (DGP) ha precisat que tot i l'absència de Ferran Gómez, la zona de La Jonquera no va quedar desatesa i els comandaments inferiors van assumir les responsabilitats del seu cap per coordinar el dispositiu policial davant els efectes de la nevada.

L'Àrea Bàsica Policial de Figueres comprèn els municipis d'Algullana, d'Albany, Avinyonet de Puigventós, Bàscara, Biure, Boadella d'Empordà, Borrassà, Cabanelles, Cabanes, Cantallops, Capmany, Cistella, Colera, Darnius, Espolla, el Far d'Empordà, Figueres, Garrigàs, Garriguella, La Jonquera, Lladó, Llançà, Llers, Maçanet de Cabrenys, Masarac, Mollet de Peralada, Navata, Ordis, Palau de Santa Eulàlia, Peralada, Pont de Molins, Ponts, el Port de la Selva, Portbou, Rabós, Sant Climent Sescebes, Sant Llorenç de la Muga, Santa Llogaia, la Selva de Mar, Siurana, Terrades, la Vajol, Vilabertran, Vilafant, Vilamalla, Vilamaniscle, Vilanant i Vila-sacra.

Situació complicada a La Jonquera arran del temporal de neu


A La Jonquera, es van viure una de les situacions més caòtiques a les comarques gironines arran del temporal. En tractar-se d'una localitat transfronterera, centenars de camions i vehicles es van quedar atrapats per la neu i van haver de fer-hi nit amb temperatures gèlides. El pavelló poliesportiu es va habilitar perquè finalment 600 persones hi poguessin passar la nit, tot i que de seguida els serveis municipals i voluntaris es van veure desbordats. La majoria eren grups de turistes, principalment francesos, que pretenien creuar la frontera i han estat sorpresos pel temporal. Els serveis municipals van repartir entrepans calents i mantes.

Els habitants del poble també es van veure afectats per la falta de subministrament elèctric. Als carrers del municipi s'evidenciava la duresa de la nit i matinada de dimarts. Cotxes colgats per la neu, molts comerços tancats i, els que bonament funcionaven, ho feien amb l'ajuda de grups electrògens. Propietaris d'establiments de l'hosteleria patien per no donar servei als seus clients i perquè no es fes malbé els aliments de les neveres i congeladors, mentre que altres optaven per tancar directament en no poder fer funcionar el seu negoci.

Els aparcaments també es van omplir de seguida des de dilluns a la nit, quan França va decidir no aixecar la restricció al trànsit. Això va provocar que fins a uns 4.000 camioners es quedessin atrapats als diferents estacionaments del municipi. Qui tampoc donava a l'abast per fer front a la situació van ser les màquines llevaneu, que intentaven netejar a contrarellotge les carreteres i auxiliar els conductors atrapats.

Entre els camioners, hi havia un sentiment d'abandonament per la manca d'informació, un cop els Mossos d'Esquadra els obligaven a sortir de l'autopista i esperar en un dels aparcaments o bé en una àrea de servei.

L'endemà dimarts a la tarda, després del restabliment parcial de la circulació a l'autopista AP-7, es van registrat fins a 50 quilòmetres de cua, que arribava fins a la sortida de Girona nord. També hi havia una gran retenció, de 26 quilòmetres, fins a Figueres, a la N-II. Interior i l'Estat van culpar França d'aquest col•lapse per només obrir un carril per la part nord-catalana.

Sorpresa entre els alcaldes per la suspensió

L'alcalde de la Jonquera va estar en contacte amb Ferran Gómez el dia de la nevada. 'Vaig parlar per telèfon amb Gómez el dilluns, quan la frontera estava tallada i a partir de llavors amb el sergent Miquel Montfort, que ens vam trucar vàries vegades'. Assegura que mai van tenir una sensació d'estar 'abandonats'. 'Estàvem en contacte i sabíem que hi havia pocs efectius però era una emergència a nivell nacional'.

Nega que en cap moment notés que els mossos estiguessin descoordinats o sense cap. I la prova és que aquest divendres ha rebut la notícia de la suspensió amb molta sorpresa. El dimecres a la tarda, Gómez va estar a la Jonquera fent una valoració del dispostiu per veure com millorar en un futur actuacions similars. 'Anava amb l'intendent Balanguer i la reunió va ser molt cordial i correcte'.

Pel que fa a la feina feta fins ara, ha explicat que 'és una persona que ha tingut bon tracte amb els ajuntaments' i de fet cada tres setmanes s'hi reunien. Tot i això, no vol entrar en valoracions sobre els fets en considerar que no és la persona adequada. 'Si és veritat que havia abandonat el servei, és una irregularitat' i una acció 'reprovable', però 'són els seus superiors els que han de jutjar i de fet ja han actuat contundentment'. Reconeix, però, que s'haurà de veure què va passar exactament. I afegeix, 'prou feina tenim amb la nostra policia com per demanar responsabilitats a responsables que depenen d'altres administracions', conclou.

Desconeixement i sorpresa

L'alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana, no ha volgut fer declaracions ja que no coneixia els detalls del cas. Ha dit, però, que des del primer moment que va començar a nevar els Mossos d'Esquadra es van posar a la seva disposició per tot el que calgués. La mateixa actitud ha tingut l'alcalde de l'Escala, Estanis Puig, que ha declinat fer valoracions del cessament fins que no es coneguin els detalls del cas.

La presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Consol Cantenys, també ha rebut amb sorpresa aquesta informació i ha reconegut que desconeixia els motius de la suspensió i la situació d'aquesta persona en el cos. Ha explicat que durant el temporal hi va haver molta dificultat amb les comunicacions, pels problemes tècnics que va ocasionar la nevada, però que els agents d'aquest cos es van posar a la disposició del consell.

L'alcalde Santi Vila, preguntat també per la suspensió, ha assenyalat que 'no és una decisió que li correspon de justificar'. 'Si hi ha conseqüències per no estar a l'alçada, ens ho mirarem en respecte i no direm res en la condició d'alcalde'.

Pocs detalls sobre la suspensió

El conseller d'Interior, Joan Saura, no ha donat gaires detalls sobre el cas. Sí, però, que ha apuntat que va marxar el dilluns a la tarda del lloc de treball i no va tornar fins al dimarts al matí. 'Una actuació com aquesta es mereix una resposta ràpida i fulminant', ha assenyalat. La divisió d'afers interns determinarà quines són les causes. Saura també ha defensat la feina feta per aquest cos. 'Tothom ha fet hores extres i hi ha hagut més patrulles treballant que mai',