Interior assegura que no s'obriran més expedients a comandaments dels mossos arran del temporal de neu

S'han obert expedients a Ferran Gómez de Figueres i Yvonne Valero de la Selva Interior

Arran del temporal de neu, la Divisió d'Afers Interns (DAI) dels Mossos d'Esquadra ha obert dos expedients disciplinaris a comandaments del cos de les comarques gironines. Es tracta dels inspectors Ferran Gómez i Yvonne Valero, caps de les Àrees Bàsiques Policials de Figueres i de la Selva interior. En el cas de l'inspector Ferran Gómez, Interior va obrir-li un expedient només dos dies després de la gran nevada. El cap de la comissaria de Figueres va ser fulminantment suspès de sou i feina per abandonar el lloc de treball durant el temporal, perquè havia d'anar a buscar la filla al col·legi. Després, Gómez sosté que no va poder tornar a Figueres perquè es va quedar aïllat, tot i que afirma que va dirigir les patrulles a través del telèfon mòbil.

Les primeres mesures cautelars que es van emprendre contra ell van ser la retirada de pistola i placa durant un mes, tot i que nou dies després Interior va fer marxa enrere i se li van tornar. Això sí, se'l va canviar de destí i se'l va traslladar de Figueres a Barcelona.

Pel que fa al cas de la inspectora Yvonne Valero, l'expedient disciplinari se li va obrir perquè l'endemà de la gran nevada no es va presentar al seu lloc de treball, la comissaria de Santa Coloma de Farners, i no ho va comunicar a cap superior. La cap dels Mossos d'Esquadra de la Selva interior tampoc va ser a la comissaria el dia anterior, quan es va quedar atrapada per la nevada quan sortia de la festa de la Policia Local de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà).

En el cas d'Yvonne Valero, però, no s'ha aplicat cap mesura cautelar a la inspectora. De fet, aquest matí ha acompanyat el secretari general d'Interior, Joan Boada, durant la visita que ha fet a les dependències dels Mossos d'Esquadra de l'aeroport de Girona-Costa Brava.

Pendents de resolució

De moment, els dos expedients disciplinaris oberts per suposades actuacions irregulars estan pendents de resolució. El secretari general d'Interior ha volgut matisar, però, que depurar responsabilitats s'ha d'inscriure dins la 'normalitat' del cos policial. 'Són uns expedients normals, que es donen al cos en un moment determinat per algunes actuacions, i que permeten que les persones afectades expliquin la seva situació', ha declarat Boada.

El número dos d'Interior també ha assegurat que 'no hi ha cap més expedient obert' a comandaments policials arran de l'episodi meteorològic, i ha assegurat que 'no se'n preveu obrir cap més'. En aquest sentit, Joan Boada ha indicat –fora de micròfon- que el Departament ha comprovat que la resta de càrrecs estaven al seu lloc de treball durant la gran nevada.

'Situem els dos expedients oberts dins la normalitat, sense cap situació excepcional', ha afirmat el secretari general. I ha afegit: 'Estem a l'espera que es puguin resoldre al més aviat possible perquè les persones afectades continuïn fent la seva feina, sempre en relació a la resolució final'. Joan Boada també ha afegit que la intenció és tancar-los 'amb una solució el menys traumàtica possible'.

Més mossos a l'aeroport

El secretari general d'Interior ha fet aquestes declaracions durant una visita a les dependències dels Mossos d'Esquadra de l'aeroport de Girona. Tot i que l'equipament sigui una oficina de denúncies, Joan Boada ha dit que funciona 'com una veritable comissaria', perquè també dóna servei a poblacions del voltant, com Vilobí d'Onyar o Caldes de Malavella.

A l'aeroport de Girona, els mossos estan encarregats de la seguretat a la zona de terra. Bàsicament, agafen denúncies per petits furts, robatoris de documents o carteres, i pèrdua de documentació. Fa pocs mesos, les dependències es van ampliar i es van dotar d'una plantilla formada per una quinzena d'agents.

Una plantilla que, segons ha precisat Boada, a partir d'aquest estiu es reforçarà i s'ampliarà. I és que part dels efectius que surtin de l'Escola de Policia de Catalunya es destinaran a partir del juny a reforçar la dotació actual. 'I després, una part es quedarà a l'aeroport per tenir encara més presència dels mossos', ha conclòs Joan Boada.