Girona aprova inicialment el Pla d'Usos de la Devesa amb l'abstenció de CiU

Els convergents han acusat al tripartit de no tenir en compte l'oposició

  • Devesa de Girona © Andreu Bassols
    Devesa de Girona © Andreu Bassols
  • Ple de l'Ajuntament de Girona © AG
    Ple de l'Ajuntament de Girona © AG

El guió previst s'ha complert aquesta nit al ple municipal de Girona. El tripartit ha defensat un document que els ha costat tirar endavant pel conflicte que, sobretot, va generar la previsió de fer un pavelló al parc que va fer que ICV girés l'esquena al govern. Posteriorment, la comissió de Patrimoni va determinar que el pavelló, tal com estava previst, no es podia fer. Ara el document reconeix que hi ha un sostre disponible per fer un pavelló, això sí, més petit del què es preveia inicialment.

Des d'ICV, Enric Pardo ha reconegut que el pla que s'ha aprovat 'no és per tota la vida sinó el pla que necessitem avui'. Des del grup ecologista s'ha celebrat que el pla protegeix el parc de possibles actuacions immobiliàries. Respecte del pavelló, ICV ha destacat que el pla no preveu un pavelló sinó que 'reconeix l'edificabilitat prevista per a un pavelló dins el pla general'. Per això, Pardo ha dit que s'ha de fer un 'punt i a part' pel què fa al capítol del pavelló.

Des de l'oposició, la portaveu del PP, Concepció Veray, ha donat suport al pla per considerar que el tripartit ha estat sensible a les aportacions que el seu grup ha fet. Tot i reconèixer que el pla arriba 'tard', Veray ha dit que el seu grup posa per davant que es tracti d'un 'tema de ciutat'. 'Són més els elements positius que negatius els què inclou la proposta', ha afirmat.

Més crític s'ha mostrat el regidor de CiU Albert Riera que ha dit que la seva formació 'no se sent seu' el pla i, a més, ha acusat el govern municipal de no tenir en compte l'oposició per fer el projecte. 'Volem que convidin CiU a participar en el pla perquè hauria de ser un projecte de ciutadania i no de govern', ha afirmat Riera que dit que el projecte que s'ha aprovat 'no resolt els reptes de futur del parc'.

El regidor de CiU ha demanat a l'equip de govern que 'prengui en consideració' les al•legacions que presentaran. 'Els convidem a què obrin les mires i apostin pel camí del diàleg franc', ha demanat Riera.

L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, ha contestat a Riera i l'ha acusat de fer intervencions 'amb to agre' però sense aportar solucions. 'Les coses al seu lloc, si no ha estat participat pel seu grup aquest projecte ha estat perquè el seu grup no hi ha volgut participar', ha afirmat Pagans que ha anat més enllà i ha dit que CiU 'té un problema perquè no s'arremanga per treballar per la ciutat'. Una afirmació que el líder de CiU, Carles Puigdemont, ha demanat a l'alcaldessa que retiri. Pagans no ho ha fet però sí ha matisat que les seves paraules feien referència a la postura de CiU de 'no treballar conjuntament amb l'equip de govern' i no en bé de la ciutat.

El pont del Dimoni, camí de la reconstrucció

D'altra banda, tots els grups del ple han aprovat una moció per demanar que es torni a reconstruir el pont del Dimoni, reconèixer a les entitats la tasca feta per conservar la memòria d'aquest pont del segle XIV i encarregar el projecte de reconstrucció a un equip pluridisciplinar.

La unanimitat ha estat aclaparadora per tal de fer un pas més després del què es va decidir en el mateix ple ara fa quasi 30 anys. El març del 1981 el ple va aprovar per unanimitat consultar a les entitats per conèixer on volien reconstruir un pont que havia estat desmuntat al 1968 a causa del pas del tren. Les pedres del pont fa anys que reposen en un magatzem. Ara aquest acord respon a la voluntat veïnal de recuperar aquesta peça arquitectònica.

ERC i ICV han presentat també una moció en suport de la vaga general del 29 de setembre. La moció s'ha aprovat amb els vots a favor dels partits que l'han presentat i l'abstenció de la resta de regidors del PP, PSC i CiU.

Polèmica entorn al Bòlit

El grup de CiU ha estat també protagonista d'una altra moció que demanava a l'alcaldessa que aturi el procés administratiu per a la construcció de la futura seu del centre d'art contemporani El Bòlit, pressupostat en 5 MEUR. CiU considera que l'aportació econòmica reservada per aquest centre no és prioritària en temps de crisi i considera que no s'ha provat la viabilitat econòmica d'iniciar ara la construcció d'un nou edifici. 'És prudent i responsable aturar aquest projecte, ara estem a temps', ha indicat Puigdemont.

La moció no ha prosperat perquè cap altre grup hi ha donat suport. El PP, a l'oposició, s'ha abstingut i també ho han fet els dos socis de govern del PSC –ERC i ICV- que aquest estiu ja havien manifestat públicament el seu desacord amb els socialistes sobre d'idoneïtat de tirar endavant el projecte en aquests moments.

Des d'ERC, Pilar Prats ha dit que no voten a favor de la moció perquè CiU ha presentat la moció buscant la confrontació dels socis de govern. 'La nostra postura nosaltres ja l'hem manifestat anteriorment i ho farem de nou quan votem en contra de la partida prevista al pressupost del 2011 per al Bòlit', ha avançat.

El portaveu d'ICV, Joan Olóriz, ha defensat l'equilibri pressupostari que ha practicat el govern en els darrers dos anys i ha afirmat que 'cal ser coherents'. 'En temps de crisi hem de triar en què invertir i ho hem de fer en allò imprescindible', ha afirmat. ERC i ICV han reiterat que no estan en contra de tenir un centre d'art contemporani sinó en el moment en què es decideix emprendre la seva construcció.

El PP ha justificat la seva abstenció perquè ha dit que no es pot frenar el projecte perquè l'Estat ha consignat diners per tirar-lo endavant 'i que no es poden deixar perdre'.