La Devesa de Girona tindrà un espai per a activitats culturals a l'aire lliure, un restaurant i un quiosc

Es mantenen les atraccions de la Fira de Sant Narcís, les carpes i el mercat setmanal

El procés per a definir un pla d'usos i gestió del parc ha estat llarg. Inicialment, es va obrir un procés participatiu –del 17 de març al 17 juny de 2008- en el qual hi van participar 800 persones que van fer un miler de propostes. Aquest procés també ha estat marcat per la polèmica entorn el pavelló esportiu que l'actual equip de Govern volia fer al parc, amb l'oposició d'ICV, soci de govern del PSC. Finalment va estar un dictamen de la comissió de Patrimoni qui va evitar la construcció d'aquesta polèmica infraestructura, tot i que es permet fer un pavelló al parc d'unes dimensions més petites.

Ara, dos anys més tard, l'ajuntament ja disposa d'un pla que permet establir què s'hi fa i què no al parc i sancionar, fins i tot, als qui ho incompleixin. El document fixa com a eix principal la preservació de l'arbrat ja que estudis exhaustius que s'han fet durant aquest temps han posat de manifest que la forta compactació del sòl evitava que arribés l'aigua i l'oxigen suficient als arbres. Ara, el reglament recull que es farà un nou sistema de reg per proporcionar aigua constant i es limita l'activitat humana per evitar que faci mal als arbres.

Preservació de l'arbrat

El pla preveu que tota la meitat est del parc no sigui mai ocupada per activitats situades a menys de quatre metres de l'arbrat i, en tot cas, si es fa a zones de manera provisional cal prendre mesures de protecció prèvia i de restauració posterior i sempre amb distàncies mínimes d'un metre. Segons ha explicat el regidor de Medi Natural, Ponç Feliu, es tracta de mesures que tenen com a objectiu garantir la superviviència dels 2.400 plàtans del parc.


Manteniment d'usos

Després de diverses deliberacions, el mercat setmanal, les carpes i les atraccions de les Fires de Sant Narcís es queden al parc però amb canvis. Pel què fa al mercat setmanal, actualment es fa durant l'hivern a l'espai perimetral del parc i, a l'estiu, es trasllada al passeig de la Devesa. Ara bé, el nou pla determina que durant tot l'any el marxants hauran de parar els dimarts i dissabte al vial perimetral. A més, es prohibeix l'accés amb vehicle al parc –a excepció dels marxants- i s'acota per a usos concrets com el mercat un aparcament de 90 places entre l'Auditori i la zona esportiva.

Pel què fa a les Carpes, aquest any s'havia donat una pròrroga fins que no es decidís què fer amb aquesta activitat lúdica nocturna. Finalment, el pla preveu mantenir-ne la ubicació però amb canvis que facin que les estructures de les carpes no estiguin tan a prop dels arbres.

Les fires de Sant Narcís també es quedaran al parc però es fa una redistribució de les atraccions que només es podran situar als passeig principals de la Sardana, la Devesa, una petita parc del passeig del Ter i tot l'ambit de l'estadi de Fèlix Farró, on es posaran les atraccions més grans perquè hi ha menys densitat d'arbres. D'aquesta manera ja no hi haurà atraccions instal•lades en mig de les illes arbrades com ara sí passava. També s'ha decidit que les caravanes on viuen els firaires i altres serveis es trauran de l'interior de les illes d'arbres i es concentraran a les zones habilitades a l'àmbit del Fèlix Farró o zona del pícnic.

Segons ha detallat Feliu, la Fira de Mostres també acotarà la seva ocupació del parc i només es donarà permís perquè ocupi el camp de Mar i es deixarà lliure l'espai entorn del Palau Firal que també s'ocupava i que, segons el regidor, és on estan en pitjors condicions els arbres.

Nous usos

Les principals novetats del document són nous usos com un espai per a activitats culturals a l'aire lliure que es projectarà a l'actual camp de tir. Segons ha detallat Feliu, molts ciutadans havien demanat un espai d'aquestes característiques al parc per tal de fer-lo més atractiu. Aprofitant que el camp de tir es trasllada del parc, s'adequarà l'espai amb instal•lacions permanents que permetin acollir teatre i música en petit format durant les nits d'estiu al parc.

També amb la voluntat d'atraure més gent al parc, s'ha permès que s'obri un cafè-restaurant al parc –pròxim a la zona esportiva i on es preveu l'espai per a activitats culturals- i un quiosc per a vendre premsa, begudes i gelats a la zona dels Jardins de la Devesa.

A més, la imatge del parc està previst que millori significativament amb la instal•lació de nou mobiliari urbà i enllumenat. Pel què fa a les instal·lacions esportives, el document recull que la possibilitat de construir un equipament a la zona annexa a l'actual zona esportiva, amb un sostre màxim de 2365 metres quadrats, amb l'aprovació prèvia de la Comissió de Patrimoni, al ser la Devesa un Bé Cultural d'Interès Natural (BCiN).

Valoració política positiva

Des dels tres grups que formen el tripartit a l'ajuntament se n'ha fet una valoració positiva. 'Presentem el document amb una mica de demora però no és senzill canalitzar tantes propostes i ordenar-ho tot', ha explicat l'alcaldessa Anna Pagans, que ha lamentat que la polèmica entorn la construcció d'un pavelló esportiu hagi centrat bona part del procés participatiu per elaborar el pla d'usos.

Des d'ICV, Joan Olóriz ha valorat que la proposta és 'factible' de dur a terme perquè és austera econòmicament i lliga amb el context econòmic que es preveu per als ajuntaments en els propers anys. La portaveu d'ERC, Cristina Alsina, s'ha felicitat que el mercat s'hagi quedat a la Devesa i n'ha destacat la seva potencia com a motor econòmic i també ha avançat que caldrà redefinir 'física i filosòficament' el format de les Carpes d'estiu.

El projecte s'haurà d'aprovar inicialment al ple de la setmana que ve i el tripartit no es planteja un temps per desenvolupar totes les mesures ja que, segons ha dit l'alcaldessa, tot dependrà de la disponibilitat econòmica del consistori.