Jutgen el conductor begut i sense carnet que va matar Laura Fernández a Fornells de la Selva

L'acusat s'enfronta a 8 anys i mig de presó

El judici contra el conductor reincident que, anant begut i amb el carnet retirat, va matar Laura Fernández de 25 anys en un xoc frontal a Fornells de la Selva (Gironès) el 29 de gener del 2016 ha començat aquest divendres al Jutjat penal 5 de Girona.

L'acusat, Francisco Javier Medina, s'enfronta a una pena de 4 anys de presó, que és el que li demanen la fiscalia i l'acusació particular per homicidi imprudent, conducció temerària i circular sota els efectes de l'alcohol i les drogues. El fiscal també sol·licita que li retirin el carnet durant 6 anys i que pagui una indemnització de més de 300.000 euros.

Durant la primera sessió del judici han declarat diversos testimonis que han assegurat que, abans de l'accident, el processat conduïa de forma temerària, fent ziga-zagues o avançant en línia contínua. Està previst que el judici continuï dilluns i serà aleshores quan declararà l'acusat.

L'envestida frontal, que va provocar la mort d'una jove de 25 anys, va passar a prop de l'entrada de Girona per la C-65. Aquella nit, Francisco Javier Medina –a qui ja havien condemnat per conducció temerària- anava borratxo, drogat i a més tenia el permís retirat. De fet, els Mossos d'Esquadra li havien tret el carnet aquella mateixa tarda, perquè va fugir després de provocar un altre accident a Llagostera (Gironès).

El judici pel cas ha començat aquest divendres al Jutjat penal 5 de Girona i continuarà dilluns, quan declararà l'acusat. Durant la primera jornada, han declarat diversos testimonis, sobretot passatgers d'altres vehicles que es van trobar amb el processat a la carretera. Segons han explicat, Medina conduïa de forma "temerària".

Un dels testimonis ha estat la dona amb qui el processat va tenir el sinistre a Llagostera. Segons ha detallat, el vehicle de l'acusat anava darrere el seu. "Feia ziga-zagues i s'anava apropant i allunyant del meu cotxe", ha explicat. Finalment, el processat va topar amb el seu cotxe per darrere. "Em vaig aturar i li vaig dir que ens havia tocat, ell em va demanar perdó però en un to que vaig considerar agressiu", ha explicat al judici i ha afegit que li va notar la parla "pastosa" però que no pot saber si era com a conseqüència del consum l'alcohol.

Com que no estaven en un bon lloc per aturar-se al voral per fer el certificat d'accident, li va proposar continuar circulant fins a una esplanada que hi havia a prop d'una rotonda. Mentre anaven cap allà, el conductor va tornar a situar-se darrere el seu cotxe i a apropar-se massa al vehicle, fins que en un moment determinat va accelerar, va avançar en contínua i es va donar a la fuga. La conductora i la seva acompanyant van avisar els Mossos d'Esquadra i van poder donar la matrícula del vehicle de l'acusat.

Els agents van localitzar el conductor a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) amb símptomes evidents d'anar borratxo. Quan li van fer una prova d'alcoholèmia va marcar 0,62 mg/l (excedint, doncs, el límit penal). La policia li va retirar el carnet i li van prohibir tornar a agafar el cotxe. Un amic el va anar a recollir, a ell i al seu cotxe, i se'l va emportar.

L'amic, que també ha declarat al judici, ha afirmat que quan el va portar a casa i li va tornar les claus del cotxe li va dir que no el tornés a agafar. "Em va dir que sí, que tranquil, i no em vaig pensar que tornés a conduir", ha dit.

Però ho va fer. Cap a les deu de la nit, va tornar a agafar el seu Alfa Romeo i va enfilar cap a Girona. El fiscal subratlla que, a més d'anar begut, havia ingerit "amfetamines" i altres drogues, com cànnabis. Els conductors amb qui es va creuar han descrit, al judici, la mateixa conducció temerària. "Anava molt ràpid i a l'alçada de Quart va avançar en contínua, obligant el cotxe que li venia de cara a apartar-se i a fer llum", ha dit. Els conductors han reconegut "sense cap dubte" que el cotxe que conduïa a gran velocitat era el que, pocs quilòmetres més endavant, va provocar el xoc frontal amb la víctima.

Tant el ministeri públic com l'acusació particular recullen als seus escrits que, durant el trajecte, Medina va conduir "a gran velocitat, sense respectar les distàncies de seguretat amb els altres vehicles, avançant en contínua i fent continus cops de volant per avançar" els altres cotxes. Quan s'acostava a Girona, l'acusat va accelerar fins a 150 quilòmetres per hora (quan no podia anar a més de 100).

Això va provocar que al quilòmetre 29,2 de la C-65 Medina "perdés el control del vehicle", envaís el sentit contrari i envestís frontalment l'altre cotxe (que conduïa la víctima mortal). Quan va ingressar a l'hospital, se li van fer proves que van confirmar la ingesta d'alcohol i drogues. Els resultats indiquen que, en el moment de l'accident, la presència d'alcohol en sang que tenia Medina era de 0,41 mg/l.

4 anys de presó

El fiscal i l'acusació particular imputen a l'acusat un delicte d'homicidi imprudent, un de conducció temerària (aquest, amb l'agreujant de reincidència) i un tercer de conducció sota els efectes de l'alcohol i les drogues. Demana que se'l condemni a 4 anys de presó i que, a més de perdre el carnet, no pugui posar-se al volant de cap vehicle durant 6 anys. En matèria de responsabilitat civil, el fiscal sol·licita que Medina hagi de pagar una indemnització de 306.812,46 euros als familiars de la víctima.

L'acusació particular, per la seva banda, inicialment va demanar que se'l jutgés com a autor d'un homicidi dolós però la defensa va recórrer i l'Audiència de Girona li va donar la raó. Per aquest motiu, finalment va modificar l'escrit d'acusació i es va adherir a la petició del fiscal per homicidi per imprudència.

L'advocat de la defensa demana l'absolució però, a l'inici del judici, ha introduït dues circumstàncies atenuants, una per un trastorn per consum de substàncies tòxiques de llarga duració i una altra per reparació del dany, perquè ha consignat 1.000 euros per fer front a les possibles indemnitzacions. A més, també argumenta que en aquell moment l'acusat estava alterat perquè el seu pare estava ingressat, en estat molt greu, a l'hospital.

Medina va estar en presó provisional des del 20 de maig del 2016. Abans, havia estat setmanes ingressat arran de les ferides que va patir en el xoc mortal que ell mateix va provocar. Finalment, el jutjat d'instrucció el va deixar en llibertat sota fiança de 5.000 euros el juliol passat. El magistrat argumentava que no hi havia risc de fugida i, tampoc, de reiteració delictiva perquè al·legava que les lesions que va patir l'obliguen a caminar amb crosses, una "limitació física" que fa "complicat" que pugui tornar a conduir.

"La nostra pena durarà per sempre"

Coincidint amb l'inici del judici, el xicot de la víctima, David de la Llave, ha enviat una carta als mitjans. "Avui fa dos anys, dos mesos i vuit dies que m'acomiadava per darrer cop, sense saber-ho, d'ella. També era un divendres", comença l'escrit. "Aquell dia va ser el final d'un futur, de promeses, de viatges per fer i de moltes coses que no passaran", recull la carta.

De la Llave reflexiona al voltant del judici i diu que "tot plegat ja no importa massa, perquè sigui quina sigui la condemna" el "pitjor càstig" el va patir la víctima i els seus familiars. "La condemna d'aquell conductor sense penediment serà temporal, però la nostra pena durarà per sempre", escriu la parella de la jove de 25 anys que va perdre la vida al sinistre.

El xicot, a partir d'aquí, reflexiona sobre el seu dia a dia després de l'accident. "Al final converteixes en costum dur-li una rosa vermella cada dues setmanes, i t'acostumes a què gent plena de bones intencions t'expliqui el tòpic 'd'aprendre a conviure'", diu a la carta. "Però pocs saben què passa quan es tanca la porta. Al final queda un silenci, un forat immens, uns dies que són un glop agre a cada segon. Queden paraules que dius i ningú escolta, el llit buit, l'ombra al sofà. I cada cop que hi ha un cel blau immens, no puc evitar pensar el mateix: 'Fa un cel massa blau sense tu'", recull l'escrit.

"Potser sí que aprendre a conviure no és res més que una tristesa abrupta cada cop que comença dibuixar-se un somriure", reflexiona David de la Llave. El xicot de la víctima agraeix l'escalf dels familiars, però també diu que se li "ofeguen els ulls" cada cop que pensa que aquells més petits "no tindran records" de la noia.

"Tant de bo la justícia faci la seva feina, tot i que un no sap si vol justícia o venjança", diu a la carta David de la Llave. I conclou: "Però sí sap que el que més es vol, l'única cosa, no es pot tenir. A canvi, et queda la insuficiència d'imatges i records. I un amor i una enyorança enorme que t'abandonen".