Interior reclama mà dura a la fiscalia pels conductors reincidents arran de l'accident a Fornells

El conseller Jané assegura que estudiarà el cas a fons per veure si s'hauria "pogut evitar"

Arran de l'accident on Laura Fernández, la jove de 25 anys de Cornellà de Terri va perdre la vida provocat per un conductor begut i amb el carnet retirat, el Govern ja es va comprometre a revisar els protocols policials i de trànsit. Va ser el mateix Jané qui, en una compareixença al Parlament, va proposar retenir unes hores a comissaria els conductors beguts reincidents fins que se'ls baixi l'alcohol. En paral·lel, el conseller també va apostar perquè els conductors substituts, un cop marxin del control policial, no només es facin càrrec del vehicle sinó també d'evitar que l'infractor agafi de nou el cotxe mentre vagi borratxo.

Ara, el conseller d'Interior també reclamarà a la justícia que endureixi les accions contra aquests infractors. Ho farà durant una reunió que mantindrà amb el fiscal coordinador de Seguretat Viària a l'estat espanyol, Bartolomé Vargas. La trobada se celebrarà a Barcelona –a instàncies del conseller- d'aquí a una setmana i mitja, el proper dia 15.

"He convocat la reunió per analitzar si les instruccions de la fiscalia, en aquests casos, es poden modificar", ha avançat Jané. En concret, el conseller d'Interior demanarà a Vargas que la fiscalia actuï sobretot en els casos d'aquells conductors que reincideixin a l'hora d'agafar el volant beguts. Jané també parlarà amb el fiscal sobre "la responsabilitat" que han de tenir els conductors substituts.

"Interrogants legítims"

El conseller d'Interior també ha fet referència a l'última carta que ha fet pública el xicot de la víctima, David de la Llave. A l'escrit, el company de la jove es mostra crític amb l'actuació dels Mossos d'Esquadra i assegura que, al seu parer, l'accident es podria haver evitat. A més, també lamenta que la policia no trobés el mòbil de la jove al cotxe sinistrat, i que fossin uns familiars qui localitzessin l'aparell sense pràcticament buscar-lo.

Jordi Jané ha explicat que, davant un accident com aquell, s'obren "interrogants legítims" que obliguen a analitzar què va passar i si el fatídic desenllaç es s'hauria "pogut evitar". "He estat en contacte amb l'advocat i company de la víctima, i coincideixo amb aquesta necessitat; és un requeriment, que m'atreveixo a dir que és moral", ha dit el conseller d'Interior, insistint en què s'estudiarà el cas a fons.

En relació al telèfon mòbil de la jove, i al fet que els mossos no el trobessin al cotxe quan van anar a buscar-lo a instàncies de la família, Jané ha dit que s'obrirà una "investigació exhaustiva" per saber quina va ser "l'actuació dels agents, el seu comportament" i per què no van localitzar l'aparell.

L'accident en què va perdre la vida la jove de 25 anys va tenir lloc el passat 29 de gener. Aquella tarda, poques hores abans de provocar el xoc mortal, el conductor n'havia tingut un altre a Llagostera. L'home, que té 42 anys, va fugir cap a Sant Feliu de Guíxols, ciutat on viu i on la policia el va aturar.

Quan els agents li van fer la prova d'alcoholèmia, va superar els 0,60 mg/l. La policia li va immobilitzar el vehicle, però un conegut seu es va fer càrrec del cotxe i se'l va endur. Poca estona més tard, l'infractor (que anava begut i sense carnet) tornava a conduir en direcció cap a Girona. A l'entrada de la ciutat per la C-65 va ser quan va causar l'accident mortal.