L'Audiència denega la llibertat condicional al conductor que va matar Laura Fernández

Considera que hi ha una gran probabilitat que, si surt de la presó, torni a conduir temeràriament

L'Audiència de Girona ha denegat la llibertat condicional al conductor que, anant begut i sota l'efecte de les drogues, va matar Laura Fernández en un xoc frontal a Fornells de la Selva (Gironès). La interlocutòria emesa per la Secció Tercera considera que mantenir-lo a presó fins que el cas arribi a judici és una mesura adequada.

No només per la pena a la qual s'enfronta (com a mínim, de 2 anys i mig i un dia) sinó també perquè hi ha una "gran probabilitat" que, si queda lliure, torni a agafar un vehicle de manera temerària.

En aquest punt, l'Audiència es fa ressò de la seqüència de fets que van derivar en l'accident mortal del 29 de gener passat. La interlocutòria recorda, per exemple, que aquell dia la policia ja havia denunciat el conductor per anar borratxo i li va immobilitzar el vehicle. Però que tot i això, poc després ja tornava a ser a la carretera.

Tot i que ara l'home necessita rebre tractament mèdic, l'Audiència diu que, si queda en llibertat, "les seves patologies no exclouen la possibilitat que condueixi un vehicle" i que, de fet, fa molt poc que ha començat a desintoxicar-se de l'addicció a l'alcohol com per garantir que es mantindrà "sobri".

Ampliació:

El conductor que va provocar l'accident mortal a Fornells de la Selva va passar a disposició judicial el 20 de maig, després d'estar-se mesos a l'hospital. L'home va ingressar a presó sense fiança, en espera del judici, pels delictes d'homicidi dolós i conducció temerària.

La setmana passada, el seu advocat, Narcís Badosa, va demanar a l'Audiència que se'l deixés en llibertat mentre no se'l celebri la vista del cas. El lletrat va al·legar davant del tribunal que l'investigat té problemes de salut (perquè havia quedat gairebé minusvàlid), va sostenir que no hi havia risc de fugida i tampoc de reiteració delictiva, perquè al seu parer estava impossibilitat per conduir.

La fiscal i l'acusació particular, que representa el xicot de la víctima, es van oposar a la mesura. Van reclamar que el conductor continués empresonat, atenent a la gravetat dels fets. A més, van recordar al tribunal que, poques hores abans de l'accident mortal, la policia ja el va enxampar conduint borratxo i, tot i això, va tornar a agafar el cotxe.

Ara, la Secció Tercera ha resolt que el conductor homicida continuï empresonat. La interlocutòria de la sala tomba la petició de l'advocat i manté l'investigat entre reixes fins que el cas arribi a judici. El tribunal admet que, d'entrada, no té prou elements per valorar si el conductor va cometre un homicidi dolós (perquè quan va perdre el control del vehicle, va donar un cop de volant i va envair el carril contrari).

Però tot i això, l'Audiència sí que subratlla que l'home anava begut (amb un índex d'alcoholèmia d'uns 0,41 mg/l d'aire expirat) i que les analítiques li van detectar la presència d'estupefaents al cos (amfetamines, cannabinoides i benzodiazepines). Això, lligat a una conducció temerària, determinaria "que la pena mínima seria de 2 anys, sis mesos i un dia, acomplint-se sobradament els requisits per dictar presó provisional", recull la interlocutòria.

"Gran probabilitat" de tornar a delinquir

Apart d'això, el tribunal també analitza la resta de motius que va esgrimir l'advocat. L'Audiència entén que no hi ha risc de fugida, però tot i això, subratlla que sí que es dóna el de reiteració delictiva. "De ser posat en llibertat, amb gran probabilitat l'investigat es dedicarà a operacions delictives, siguin de la mateixa o de diferent naturalesa de les que ara se li imputen", recull la interlocutòria.

I per recolzar aquesta tesi, la Secció Tercera es fa ressò de l'historial del conductor i del què va passar el dia de l'accident. L'home ja arrossega una condemna per conducció temerària (de la qual se'n va suspendre l'execució). I unes dues hores abans del xoc frontal, la policia ja l'havia denunciat per anar borratxo. Poc després que el deixessin a casa (perquè un conductor substitut es va fer càrrec del vehicle), l'home va tornar a posar-se al volant i, conduint cap a Girona, va ser quan va provocar l'accident.

La interlocutòria assegura que d'això se'n pot deduir que l'investigat té "tendència" a crear "perill" a la carretera. I que, si se'l deixés en llibertat, "les seves patologies actuals no exclouen la possibilitat que condueixi un vehicle". A més, encara que ha començat un tractament per desintoxicar-se de l'alcohol, l'Audiència subratlla que es troba en una fase tan "incipient" que no pot es pot garantir que es mantingui "sobri".

"Per la qual cosa, la possibilitat que, si queda lliure, pugui conduir i ingereixi begudes alcohòliques o un altre tipus de substàncies tòxiques, i continuï posant en risc la seguretat viària, no queda ni exclosa ni minimitzada amb els marges de seguretat suficients", conclou la interlocutòria de la Secció Tercera.