Exhumaran el cadàver de Dalí per la demanda de paternitat d'una gironina

Ho ha ordenat una jutgessa de Madrid

Una jutge de Madrid ha ordenat l'exhumació del cadàver de l'artista figuerenc Salvador Dalí i l'obtenció de mostres d'ADN després d'una demanda de paternitat que ha interposat una gironina, Pilar Abel, que va presentar una demanda per ser reconeguda com filla de l'artista. Abel, nascuda a Figueres l'1 de febrer del 1956, assegura que és filla del pintor surrealista. El seu advocat, Francesc Bueno, detalla que a la demanda exposen que la mare d'Abel i Dalí es van conèixer a Cadaqués, on la dona treballava com a empleada d'una família que passava temporades a la població i que era amiga de la família del pintor. "Van tenir una relació clandestina, fruit de la qual hauria nascut la senyora Abel", exposa el lletrat.

La comprovació de la paternitat es faria, segons l'advocat d'Abel, mitjançant anàlisis genètiques. La jutge justifica la mesura perquè no hi ha restes per portar a terme les proves d'ADN.

La magistrada ordena, en aquest sentit, que es lliuri un exhort al Jutjat de Figueres perquè, pel metge forense adscrit procedeixi a l'extracció de mostres del pintor i ho envii a l'Institut de Toxicologia, al que li correspon la investigació.

Acceptació a tràmit

La demanda fou acceptada a tràmit l'abril de 2015 per part del Jutjat de primera instància número 11 de Madrid. La demanda és contra el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques i la Fundació Gala Dalí, com a hereus del pintor.

El lletrat de la demandant assegurava aleshores que existia  una prova d'ADN que es va fer Maria Pilar Abel l'any 2007 però mai ha tingut mai accés als resultats. Francesc Bueno explicava que les conclusions de l'anàlisi pericial estan en mans de Nicolas Descharnes, el fill del secretari de Dalí, i afegeix que la prova es va fer a París en presència del doctor nord-americà Michael Rieders.

La demandant volia aleshores que el jutjat reclamés els resultats. El lletrat considerava el 2015 que n'hi hauria prou amb el material genèric que conserva una màscara funerària de Dalí que conservaria Maria Pilar Abel però, sinó, sembla ser que amb aquesta no ha estat necessari i ha calgut demanar l'exhumació de cos del geni surrealista. "L'exhumació no la vol ningú, però si no hi tenim més remei hi recorrerem en ultimíssima instància", exposava en el seu dia.

En cas que Maria Pilar Abel sigui reconeguda com a filla de Salvador Dalí en aquest procediment, podrà modificar el seu cognom al Registre Civil i haurà de reclamar la legítima, l'herència i els drets d'autor en demanda a part.

El Jutjat ha fixat per al 18 de setembre del 2017 el judici per resoldre la demanda de paternitat