Pitonissa, panadera... el perfil de la suposada filla secreta de Salvador Dalí

Repassem la seva vida i intents per a demostrar ser la successora de l'artista

De Salvador Dalí s'han publicat nombrosos rumors sobre la seva vida sexual. En la biografia de Ian Gibson es donava a entendre que el pintor tenia tendències sexuals reprimides. Amanda Lear, musa transsexual i model assegurava que Dalí era impotent. El pintor mateix assegurava en el llibre "Vida Secreta" que era un voyeur que tant sols va mantenir relacions sexuals en una ocasió i aquesta, fou amb Gala.

La polèmica però va saltar quan Pilar Abel va explicar que és la filla bastarda de l'altempordanès després que aquest tingués una aventura amb la seva mare, Antonia Martínez.

Pilar Abel Martínez, nascuda a la clínica de Figueres l'1 de febrer de 1956 és, segons el registre civil, filla de Juan Abel i Antonia Martínez de Haro. La dona afirma que ja a l'edat de vuit anys la seva àvia li va explicar que el seu pare biològic era Salvador Dalí. No només això, resulta que la seva mare li va reconèixer aquesta relació, derivada dels anys en què va estar treballant a Cadaqués com a mainadera d'una família que estiuejava no gaire lluny de la casa dels Dalí. Ara, la seva mare no ho pot corroborar perquè pateix d'alzheimer, encara que una cuidadora ha testificat davant notari que abans d'emmalaltir també li ho havia dit.

Pilar Abel va començar a explicar aquesta història fa gairebé dotze anys però no va ser fins el 2015 que va presentar la demanda i el jutjat número 11 de Madrid ho va admetre a tràmit. Aquest detall i la publicació d'un ampli reportatge ni més ni menys que al New York Times són ja un triomf per a ella. Pilar Abel assegura ser pitonissa i lectora de les cartes del tarot i ha tingut fins i tot un programa a la televisió de Girona. Fa dotze anys ja va protagonitzar un altre sonat cas en reclamar 600.000 euros a l'escriptor Javier Cercas per suposades injúries en la seva novel·la "Soldados de Salamina", on apareixia un personatge que se li semblava, de nom Jasmine. El jutge va arxivar la causa. I al novembre del 2011 va ser detinguda durant unes hores pels Mossos davant una suposada estafa de 1.052 euros a una clienta de Besalú (Garrotxa) a la qual li hauria usurpat les seves dades per donar-se d'alta en una línia de mòbil.

L'advocat d'Abel reclama la realització de les proves de l'ADN per comprovar que coincideixen amb les de Dalí. Atès que el pintor ja ha mort sol·liciten l'exhumació del cadàver, embalsamat el 1989 i enterrat en una cripta sota la cúpula del seu Teatre-Museu de Figueres.

De fet ja hi va haver dos intents previs de contrastar l'ADN. El primer, el 2007, quan Pilar Abel es va dirigir a Robert Descharnes, exsecretari de Dalí, qui havia manat extreure l'ADN de Dalí a un laboratori americà a partir d'unes sondes nasogàstriques ( "d'acord amb el propi pintor", segons el seu fill Nicolas Descharnes). El test el va realitzar el doctor de Filadèlfia Michael F. Rieders, i pel que sembla va donar negatiu. Abel, que aleshores treballava en un forn de Girona, va acudir a París amb un company de treball i un jove cineasta, Robert Bellsolà, que va gravar la trobada. Bellsolà va dirigir l'any passat "Dos a la carta", un film que narra la història d'un broker que després de la mort del seu pare descobreix que té un germà a l'Empordà.

El 2008, Pilar Abel va anar al programa Factor ADN, de Telecinco, per sotmetre's a una prova comparant els seus gens amb els continguts en un floc de pèl de Dalí que hauria conservat el perruquer Lluís Llongueras. El resultat no es va fer públic i el programa es va suspendre, però sembla que l'anàlisi també va donar negatiu.

L'exhumació del cadàver de Dalí podria ser la prova definitiva per a desemmascarar a una gran farsant o bé, per presentar al món l'única filla i hereva del patrimoni de Salvador Dalí.