Tira endavant una demanda de paternitat d'una figuerenca que diu ser filla de Dalí

Assegura és fruit d'una relació clandestina que la seva mare va tenir amb el pintor

El Jutjat de primera instància número 11 de Madrid ha admès a tràmit una demanda de paternitat de la suposada filla de Salvador Dalí.

Maria Pilar Abel va néixer a Figueres l'any 1956 i assegura que la seva mare i el pintor van mantenir una relació clandestina quan ella treballava a Cadaqués d'assistenta per a uns amics de la família Dalí.

La demanda de filiació és contra el Ministeri d'Hisenda i la Fundació Gala Dalí, en condició d'hereus del pintor. Un cop admesa a tràmit, les parts demandades tenen vint dies per respondre.

L'advocat d'Abel, Francesc Bueno, assegura que existeix una prova d'ADN feta, que està en possessió del fill del secretari de Dalí i a la qual la demandant mai ha tingut accés.

El decret d'admissió a tràmit del secretari judicial del Jutjat d'instrucció número 11 de Madrid recull que la demanda interposada per Maria Pilar Abel compleix amb un requisit indispensable perquè la investigació tiri endavant: l'aportació d'un principi de prova. Això no aventura el final del procediment, però sí apunta que els indicis presentats per la demandant "són suficients" com per admetre la demanda i tirar endavant el procés.

Maria Pilar Abel, nascuda a Figueres l'1 de febrer del 1956, assegura que és filla del pintor surrealista. El seu advocat, Francesc Bueno, detalla que a la demanda exposen que la mare d'Abel i Dalí es van conèixer a Cadaqués, on la dona treballava com a empleada d'una família que passava temporades a la població i que era amiga de la família del pintor. "Van tenir una relació clandestina, fruit de la qual hauria nascut la senyora Abel", exposa el lletrat.

La demanda és contra el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques i la Fundació Gala Dalí, com a hereus del pintor. Un cop emès el decret, les part tenen cinc dies per recórrer l'admissió a tràmit. Si es resol que tiri endavant, tindran vint dies hàbils per respondre i comparèixer en el cas. La Fundació Gala - Salvador Dalí assegura que encara no ha rebut la notificació del decret del jutjat, que té data del 16 d'abril.

El lletrat de la demandant assegura que existeix una prova d'ADN que es va fer Maria Pilar Abel l'any 2007 però mai ha tingut mai accés als resultats. Francesc Bueno assegura que les conclusions de l'anàlisi pericial estan en mans de Nicolas Descharnes, el fill del secretari de Dalí, i afegeix que la prova es va fer a París en presència del doctor nord-americà Michael Rieders.

La demandant vol que el jutjat reclami els resultats. No descarten, però, que es facin noves proves d'ADN. El lletrat creu que n'hi hauria prou amb el material genèric que conserva una màscara funerària de Dalí que conservaria Maria Pilar Abel però, sinó, podrien demanar l'exhumació de cos del geni surrealista. "L'exhumació no la vol ningú, però si no hi tenim més remei hi recorrerem en ultimíssima instància", exposa.

En cas que Maria Pilar Abel sigui reconeguda com a filla de Salvador Dalí en aquest procediment, podrà modificar el seu cognom al Registre Civil i haurà de reclamar la legítima, l'herència i els drets d'autor en demanda a part.