Un dels autors del crim de Tot Sants havia estat apallissat la nit abans pel germà de la víctima

Després de la barralla el testimoni creia que l'assumpte ja estava saldat

El germà del difunt assegura que la víctima no tenia res a veure amb els enfrontaments que mantenien el clan Capirote (vinculat a la família Cortés, els acusats) i el clan Santiago (de la família Gabarre, la víctima). Segons ha explicat, la víctima vivia a França i, per tant, no estava al cas de la baralla que havien mantingut el dia abans ell i un dels acusats, Vicente Fernández Cortés àlies 'Sioux'.

La nit abans, el germà va anar a buscar el 'Sioux' a casa seva. "M'hi volia barallar perquè quatre o cinc persones del barri m'havien dit que deia que em volia trencar la boca i les cames", ha explicat. L'origen del conflicte, segons alguns testimonis, podria ser la relació que el testimoni mantenia amb l'exdona de l'acusat des de feia un any i mig. Tot i això, el germà no creu que sigui el motiu.

"Per a mi que era més una qüestió d'enveja perquè a mi tothom m'apreciava al barri i sabien que ell era un mentider", ha assenyalat. També ha recordat que, abans d'ell, la dona havia estat amb un altre home i el 'Sioux' no s'hi havia oposat. "Encara no sé per què van matar el meu germanet davant la seva família i ens han destrossat la vida", ha assegurat.

"Des de nens sempre hem après a ser homes i ho volia solucionar barallant-nos a cops de puny", ha afegit. De fet, assegura que és una manera habitual de solucionar problemes dins l'ètnia gitana. "Segons la llei gitana, et baralles i guanya un. Després et dones la mà i s'ha acabat", ha exposat.

Quan va arribar a casa del 'Sioux', li va dir que "si era home" anés amb ell fins al cotxe. Va conduir fins a un descampat. Encara dins el vehicle, afirma que va veure com el 'Sioux' intentava fer un moviment estrany, no sap si per treure algun tipus d'arma. "Tinc picardia i ja no el vaig deixar temps i li vaig donar un cop de puny", ha descrit.

El testimoni diu que no sap quants cops li va donar ni si li va deixar l'ull morat. "Jo em vaig tornar boig i vaig veure molta sang", ha declarat. Durant a disputa, va arribar Juan Fernández Cortés àlies 'Shin Chan o Sevilla', l'altre acusat. "Va arribar embalat però, ja en to conciliador, se'l va endur cap a casa", conclou.

El germà de la víctima va donar la disputa per tancada però, tal i com fixa de nou la llei gitana, li va comunicar al patriarca. Aleshores, els líders dels dos clans van pactar dividir-se les hores de visita al cementiri el dia de Tots Sants per evitar incidents. "No pensava que pogués arribar a això", ha dit.

Aquest acord és, segons afirma el testimoni, el que desconeixia la víctima, que va arribar al cementiri amb la seva dona embarassada i els seus fills en l'horari del clan Capirote. "El meu germanet no estava al corrent de res", ha lamentat, i ha afegit que els dos acusats van actuar amb a "covards" crivellant-lo a trets als afores del cementiri.

Després del crim, un agent de la Guàrdia Urbana va arrestar el tirador mentre que l'altre acusat va aconseguir fugir. El germà de la víctima ha detallat que, de nou seguint la llei gitana, tota la família dels acusats van haver de fugir de Figueres i estar fora durant mesos. "Si no haguessin marxat hi hauria hagut una guerra", ha conclòs.

D'on surt la pistola?

Durant al segona jornada del judici, que es fa amb jurat popular, han declarat diversos testimonis que van presenciar el crim. Tots han identificat Juan Fernández Cortés com l'home que va descarregar deu trets contra la víctima però, tot i identificar la presència del 'Sioux', no saben si va ser qui li va passar la pistola a l'altre acusat. "Va ser molt ràpid, jo estava intentant endur-me el meu cosí (la víctima) i quan em vaig girar ja vaig veure el 'Shin Chan' amb l'arma a la mà", ha explicat una d'elles.

Un altre testimoni, que estava darrere els dos homes d'esquenes, sí que va veure com el 'Sioux' feia un moviment compatible amb treure una arma però no sap si va allargar el braç cap al seu germà i li va passar la pistola.

Els dos acusats, que es tracten com a germans perquè s'han criat junts però en realitat són oncle i nebot, s'enfronten a 23 anys de presó per assassinat i tinença il·lícita d'armes. El judici continuarà dimarts a l'Audiència de Girona.