Unió fa efectiva la seva sortida del Govern a Figueres i inicia ronda de contactes amb l'oposició

Manuel Toro i els portaveus d'ERC i Compromís lloen la figura del regidor Francesc Cruanyes

El grup municipal -en fase de constitució- d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC) ha fet efectiva oficialment la seva sortida de l'Equip de Govern de Figueres (Alt Empordà) després d'entregar la instància que ho acredita aquest matí a les oficines de l'Ajuntament.

Manuel Toro, en declaracions a El Gerió Digital, ha assegurat que ja han iniciat la ronda de contactes amb els grups de l'oposició i que de moment han parlat amb els portaveus de la CUP i Ciutadans, amb l'esperança de seguir amb la resta de partits els propers dies. Si bé el democristià assegura que "encara tenim una alcaldessa" i resta a l'espera que aquesta faci "els moviments que li pertoquen" per a la conformació d'un possible nou Equip de Govern.

Amb tot, els darrers dies ha sonat amb força el rumor que tots els grups veurien amb bons ulls que l'alcaldessa fes un pas al costat i deixés el seu lloc a Francesc Cruanyes, que comptaria amb el vistiplau de la majoria. Toro ha qualificat al recentment nomenat primer tinent d'alcalde de ser una persona "excel·lent" i que "entendríem qualsevol possibilitat que girés al seu voltant".

En la mateixa línia s'han mostrat altres regidors a l'oposició. La portaveu d'ERC a l'Ajuntament, Agnès Lladó, assegura que ha tingut una experiència "molt bona" amb Cruanyes en la divisió de Figueres en districtes, explicant que "sempre va buscar el màxim consens i de seguida ens vam posar d'acord". Per altra banda, la republicana explica que Marta Felip encara no s'ha posat en contacte amb ells per a la conformació d'un possible pacte de govern. "Encara esperem que mogui fitxa", ha dit Lladó.

Òscar Vergés, de Compromís d'Esquerres per Figueres, confessa que encara no ha tingut contactes formals amb cap grup de l'oposició però, igualment, valora positivament a Cruanyes assegurant que és "seriós, honest i treballador". En aquest sentit, apunta que s'està preparant per si la setmana vinent es presenta una moció de confiança contra l'alcaldessa; "crec que ha de fer un pas al costat i deixar lloc a algú que tingui més consciència de la pluralitat del consistori i més capacitat de negociació", ha dit.

Finalment, el portaveu del PSC a Figueres, Pere Casellas, no ha volgut entrar a valorar la figura de Cruanyes i només ha volgut declarar que té pendent una reunió amb Unió per a analitzar la situació municipal.

Cruanyes, preguntat per aquest diari sobre si volia fer una valoració de tot plegat ha declinat pronunciar-se.

Dissolució pendent

La dissolució de CiU per a la conformació de dos nous partits a l'Ajuntament de Figueres (PDeCAT d'una banda i UDC per l'altre) només es farà efectiva quan ambdós facin la petició conjunta. Toro assegura que de moment han realitzat la petició de forma verbal i esperen a que PDeCAT se sumi a la dissolució.

Nou Cartipàs

L'Ajuntament de Figueres ha anunciat aquesta tarda els canvis respecte el nou cartipàs municipal. Així doncs, Francesc Cruanyes ha estat nomenat primer tinent d'alcalde i assumirà la delegació especial sobre l'àmbit territorial del barri de Sant Joan. Jordi Masquef ha estat nomenat segon tinent d'alcalde i assumeix les regidories d'Esport i Joventut.

Seguidament Quim Felip assumeix la regidoria de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil. Dolors Pujol la regidoria de Benestar social i, finalment, l'alcaldessa Marta Felip assumeix les competències de les regidories de Cultura, Educació, Promoció Econòmica i Turisme.