CiU de Figueres trenca el pacte de govern amb el PSC

Marta Felip ho atribueix a "continuats desencontres" i "poca implicació" dels socialistes

L'alcaldessa de Figueres (Alt Empordà), Marta Felip (CiU), ha anunciat aquest matí el trencament del pacte de govern amb el PSC que ha formalitzat amb el cessament de les seves funcions als regidors socialistes Pere Casellas, Alfons Martínez i César Barrenechea.

Felip ha pres aquesta decisió després de "continuats desencontres", "poca implicació en les polítiques de govern" per part dels socialistes i, a més, els ha acusat de fer "partidisme" en assumptes tant importants com l'elaboració de pressupostos o l'aprovació del nou concurs pel servei d'escombraries.

A nivell d'atribucions, Caselles feia les funcions de tinent d'alcalde, regidor de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, Benestar Social, Delegat per la transformació del barri de Sant Joan, Delegat de Planejament, Habitatge i tenia la vicepresidència executiva de FISERSA. Martínez encapçalava la regidoria de Cultura i Promoció i Turisme Cultural mentre que Barrenechea era el regidor d'Esports.

L'alcaldessa ha explicat que pensa mantenir un govern amb minoria i que treballarà per arribar a pactes puntuals amb tota la oposició a mesura que es vagin plantejant temes de ciutat. Pel que fa a qui ocuparà les regidories actualment vacants ha apuntat que "encara és massa d'hora" per dir com es repartiran.

Dures critiques al PSC

Felip s'ha mostrat molt dura amb els seus, fins avui, socis de govern. En aquest sentit ha comentat que el pacte iniciat el juny de 2015 va "començar molt bé, ha anat bé durant un any però en els últims mesos la distància era cada vegada més gran".

La convergent ha recordat que no és la primera vegada que un pacte entre el seu partit i el PSC no arribava a bon port - fent referència al pacte trencat el febrer de 2010 entre Santi Vila i Pere Casellas-, i ha lamentat que el portaveu socialista "segueixi amb la seva incapacitat per contribuir a la governabilitat de la ciutat amb responsabilitat i lleialtat", ha reblat.

L'alcaldessa ha anat més enllà i ha acusat Casellas de convertir la negociació del pressupost pel 2017 en un "mercadeig"; "utilitzar en el nom de les polítiques socials les ànsies d'assumer més quota de poder dins les àrees que té competència el partit socialista i erosionar el govern no és la via adequada".

Finalment també ha culpat al PSC de voler fer imposar les seves idees sense donar marge de negociació, "hem intentat en diverses reunions al llarg d'aquesta setmana reconduir la situació" i al veure que aquests "no han rectificat el sentit del vot en relació al concurs de la recollida d'escombraries, entenem que s'estaven dinamitant els acords polítics d'estabilitat i no ens queda altre opció que sacrificar el pacte de govern", ha rematat Felip.

Resposta de Casellas

El socialista ha publicat una piulada a Twitter dues hores després que Felip anuncies el trencament on deia "No vull renunciar al nostre projecte social que és compromís amb desnonats, aturats, vídues. Gràcies a t@ts. Nosaltres som @Socialistes_cat" (sic).