Navarro diu que Nadal s'ha deixat ensarronar amb el Pacte pel Dret a Decidir

Considera que s'ha deixat seduir pels "cops a l'esquena dels adversaris"

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha demanat als militants que no es deixin "seduir pels cops a l'esquena dels adversaris", en una referència velada al president del partit a Girona, Joaquim Nadal. Durant una trobada a Palafrugell, el primer secretari no ha anat més enllà d'això en el seu discurs, ni tampoc s'ha referit a la decisió de Nadal de presidir el Pacte Gironí pel Dret a Decidir.

En una conversa informal amb premsa, però, Navarro ha dit que al seu parer Nadal ha equivocat les formes, i que la seva manera de fer ha deixat tocats els militants de la federació. El primer secretari també ha retret al conseller de Cultura, Ferran Mascarell, canviar d'ideologia "per aconseguir un càrrec". Indiferència manifesta entre el primer secretari del PSC i el president del partit a Girona. A la trobada d'estiu dels socialistes gironins a Palafrugell (Baix Empordà), Pere Navarro i Joaquim Nadal només s'han donat una breu -i quasi protocol·lària- encaixada de mans en el moment d'entrar a la sala on s'han fet els parlaments.

La manera com Nadal va fer conèixer que presidirà el Pacte Gironí pel Dret a Decidir no ha agradat al primer secretari del partit. De fet, durant el seu discurs, Pere Navarro no ho ha passat per alt. Això sí, ho ha fet en una clara referència velada, aprofitant unes paraules dirigides a tota la militància.

Navarro ha demanat als socialistes que no es deixin seduir per cants de sirena, sobretot aquells que vénen per part de CiU. "Us animo a nou caure en la temptació dels elogis d'aquells que han protagonitzat les retallades més indecents de la història", ha dit a la vuitantena de persones que l'escoltaven.


Caure en la temptació

"Els cops a l'esquena dels nostres adversaris ens volen dividir, i hi ha persones que poden caure en aquesta temptació de voler ser millors catalans", ha dit el primer secretari del PSC. I hi ha afegit: "Però no s'hi ha de caure, perquè el PSC ha d'estar fort i unit, perquè és l'única esperança de tots aquells qui avui no en tenen".

Durant el seu discurs, Navarro no ha anat més enllà. Però més tard, en una conversa informal amb els periodistes, el primer secretari ha lamentat les formes amb què Nadal havia donat a conèixer la seva decisió, sortint a la foto al costat de l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont.

Navarro també ha lamentat que la manera de fer de Nadal ha deixat tocada la militància del partit a Girona, però que correspon a aquesta federació decidir quin ha de ser el seu paper a partir d'ara. Una decisió que ja està presa, perquè avui mateix, el primer secretari dels socialistes gironins, Juli Fernández, ja ha dit que dóna per feta la continuïtat de Nadal com a president del PSC a Girona.

Canviar ideologia per poder

Durant el seu discurs a Palafrugell, Pere Navarro tampoc ha volgut deixar passar la crida que el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va fer als socialistes perquè se sumessin a la Via Catalana. El primer secretari del PSC ja ha deixat clar que la ideologia del partit no té encaix en la reivindicació, perquè l'acte convocat per l'ANC és "clarament independentista" i això xoca de ple amb les tesis federalistes que defensen els socialistes.

Navarro, a més, també ha retret a Mascarell que s'atreveixi a donar "consells" al PSC, després que ell canviés ideologia per càrrec. "Entre els qui ens volen aconsellar hi ha persones que han canviat d'ideologia d'un dia per a l'altre, probablement per estar al costat del poder i aconseguir càrrec", ha subratllat.

Quatre mesos per una carta

Les tibantors entre el Govern i l'Estat per a la consulta sobiranista també han centrat part del discurs de Navarro durant la trobada d'estiu del PSC gironí. El primer secretari ha ironitzat sobre les declaracions de dirigents de CiU que manen la pressa a Rajoy perquè contesti la carta que li va trametre el president de la Generalitat, Artur Mas, demanant que avali la consulta.

"Si el president Mas va trigar quatre mesos a redactar i enviar la carta, probablement aquest també serà el temps que passarà abans no en rebi resposta per part de Rajoy", ha dit Navarro. Per al primer secretari del PSC, aquest no és "el ritme adequat" que ha de marcar els tempos de la negociació perquè la consulta sigui una realitat.

Per això, Navarro ha criticat tant les postures de CiU com les de l'executiu estatal en tot el procés. "Ni a uns ni a altres els interessa la consulta, ni arribar a un acord perquè hi hagi legalitat; allò que fan és buscar l'enfrontament perquè creuen que així alimenten les seves posicions polítiques, i això és un error greu", ha conclòs.