Joaquim Nadal presidirà el Pacte gironí pel dret a decidir

Es tracta d'una iniciativa que busca aglutinar la societat civil i econòmica de la ciutat a favor de fer la consulta

L'exalcalde de Girona i exconseller socialista, Joaquim Nadal, liderarà el Pacte gironí pel dret a decidir. Nadal ha acceptat la proposta que li ha fet l'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont (CiU), que considera que té el perfil idoni per liderar aquest moviment, per ser una persona amb un ampli bagatge polític i que pot atraure sensibilitat diferents.

De la mateixa manera que el Pacte nacional, aquest pacte a nivell de Girona pretén aglutinar entitats i representants de la vida civil i econòmica de la ciutat a favor de fer la consulta. Nadal ha defensat que es tracta d'un "compromís personal i cívic en favor de la llibertat" i que ha acceptat liderar-ho sense consultar el PSC.

L'alcalde, Carles Puigdemont, i l'exalcalde i exconseller socialista, Joaquim Nadal, han comparegut conjuntament a la sala de premsa de l'Ajuntament de Girona per anunciar la iniciativa. Puigdemont ha explicat que es tracta d'un moviment "per sumar" i que és una aportació "genuïnament gironina" en favor del dret a decidir.

Segons ha reconegut, la idea ha estat seva, així com també la proposta de què sigui Joaquim Nadal qui lideri el moviment. "No és un projecte per als convençuts, sinó que calia posar-hi al davant una persona que pugui aglutinar tothom, també aquells que directament no s'hi senten implicats", ha defensat l'alcalde de Girona i diputat per CiU al Parlament de Catalunya.

Una decisió personal

Joaquim Nadal ha defensat que ha estat una decisió "exclusivament personal" i que l'ha pres amb independència de les responsabilitats que té a la federació socialista de Girona. "No he consultat a ningú, crec que és un terreny on puc tenir un compromís personal i cívic", ha justificat l'exconseller socialista, que opina que la seva implicació en aquest projecte no ha de generar "problemes en el sí del PSC" i que no ha de "defraudar" cap company del partit ni cap votant. "No em considero un problema per al PSC sinó part de la solució", ha afirmat.

Nadal ha explicat que creu que, "esgotades totes les altres vies", la consulta és l'únic camí perquè els ciutadans de Catalunya puguin expressar la seva voluntat i ha insistit en les idees de "democràcia i llibertat del poble de Catalunya". "Aquest és un compromís amb les persones, amb la democràcia, la cohesió social i la convivència ciutadana", ha retirat.
 


L'exalcalde ha remarcat, però, que no treballarà ni en favor del sí ni del no, sinó que el seu compromís és defensar que la consulta es faci. "El meu compromís és amb la llibertat en la seva idea més àmplia, amb respecte a totes les actituds i sense sectarismes ni rebuig d'opinions", ha manifestat.

Precisament, Puigdemont ha defensat que ha pensat en la figura de Nadal per ser un alcalde que, durant els seus 23 anys de mandat, va arrossegar votants de diversitat d'orígens, barris i classes socials. "La seva trajectòria avala la seva autoritat cívica i demostra que aquest és un procés seriós", ha afegit Puigdemont, que considera que l'exalcalde representa la "transversalitat" i que és capaç d'incorporar al procés de la consulta "persones amb perfils socials i idiomàtics molt diversos".

Crida a sumar-s'hi

Nadal ha fet una crida a totes les entitats de la ciutat, patronals, sindicats, partits, associacions de veïns, persones a títol individual i també a totes els exregidors del consistori gironí a sumar-se al projecte. Concretament, ha explicat que demanarà a l'exalcaldessa socialista Anna Pagans que també se sumi a aquest Pacte gironí per al dret a decidir per demostrar que "el pont institucional transcendeix la línia dels partits i és un compromís estrictament cívic".

La idea de Puigdemont i Nadal és començar a teixir les primeres reunions amb les entitats i persones afins al moviment a partir del setembre per poder començar a treballar en una declaració que s'incorpori al Pacte nacional pel dret a decidir. A partir d'aquí, Puigdemont ha dit que el president de la mesa, Joaquim Nadal, tindrà la llibertat d'escollir quins debats posteriors s'han de fer.