10 anys de presó per matar un jove a ganivetades davant una discoteca de la Jonquera

Mohamed el Hardaj s'enfrontava inicialment a una pena de fins a 20 anys de presó

L'Audiència de Girona ha condemnat a 10 anys de presó per homicidi Mohamed el Hardaj, l'acusat de matar un jove a ganivetades a les portes de la discoteca 'Defi Night' de la Jonquera la nit de Sant Esteve del 2009.

La sentència recull el veredicte emès pel jurat popular, que el va declarar culpable d'homicidi amb un agreujant d'abús de superioritat perquè va utilitzar una navalla com a arma. El jurat també li va apreciar dos atenuants, que han rebaixat la pena: que tenia les seves capacitats afectades per la ingesta d'alcohol i que estava obcecat perquè la víctima li havia obert el cap amb una ampolla minuts abans del crim. Inicialment, el Hardaj s'enfrontava a 20 anys de presó per assassinat.

La sentència condemna Mohamed el Hardaj per un delicte d'homicidi amb abús de superioritat i li aprecia els dos atenuants proposats per la defensa, encapçalada pel lletrat Antoni Quera. Tot i que d'entrada el Hardaj s'enfrontava a una pena de fins a 20 anys de presó perquè les acusacions particulars l'acusaven d'assassinat, després d'escoltar el veredicte del jurat popular el fiscal, Víctor Pillado, i les dues acusacions particulars, que representaven els familiars de la víctima i la Fecasarm, van modificar la petició i van demanar que el condemnessin a 12 anys de presó.


La secció quarta de l'Audiència de Girona l'ha condemnat a 10 anys de presó i a pagar una indemnització global de 136.000 euros, 125.000 euros per a la parella de la víctima i 11.000 per al pare. La sentència, però, considera que no hi ha d'haver indemnització per a la federació de locals d'oci nocturn, la Fecasarm, que demanava inicialment una indemnització de 50.000 euros pels perjudicis i el dany moral causats. La sentència conclou que no ha quedat demostrat que el local patís danys o perjudicis i que el crim ni tan sols va ser dins el local. 

La sentència conclou que ha quedat provat que cap a les 3 de la matinada del 26 de desembre de l'any 2009, després d'una discussió, el processat li va clavar diverses ganivetades a la víctima i la provocar la mort per un xoc hipovolèmic.

Segons el relat dels fets, tant víctima com agressor -que anaven en grups diferents- es van trobar a la discoteca 'Defi Night' de la Jonquera. Dins el local, van començar a discutir i la víctima li va esclafar una ampolla de vidre al cap. L'acusat es va enfadar molt perquè la víctima li havia fet una ferida al cap i van decidir sortir a fora per continuar la disputa.

Un cop a l'exterior, la víctima va anar a buscar un pal al cotxe per intentar agredir l'acusat però el Hardaj li va parar el cop i, amb la mà que li quedava lliure, li va clavar diverses ganivetades en zones vitals. Després, va fugir corrent i va deixar la víctima dessagnant-se estesa a terra.

La sentència recull que pel fet d'agredir-lo amb una navalla i aprofitant que la víctima tenia els seus reflexes disminuïts perquè anava molt begut, li han d'endurir la pena perquè li han d'aplicar un agreujant d'abús de superioritat.

Però també li han aplicat dos atenuants, que tots els membres del jurat popular van declarar provats. Un d'embriaguesa perquè, segons diversos testimonis, aquella nit el processat també va beure molt whisky. El segon atenuant és el d'obcecació perquè els membres del jurat van considerar provat que el Hardaj va patir un "atac d'ira" provocat per el cop d'ampolla que va rebre de la víctima.

La sentència, de la qual ha estat ponent la magistrada Maria Teresa Iglesias, no és ferma i es pot recórrer. L'Audiència de Girona també condemna el Hardaj a pagar les despeses judicials, incloses les de l'acusació particular dels familiars de la víctima.