Torna la Nit de la Recerca a Girona després de l'explosió a la Casa de Cultura de l'any passat

La UdG ha programat tallers, jocs i demostracions pel 29 de setembre

La Nit de la Recerca a Girona, organitzada per la Universitat de Girona (UdG), tornarà a celebrar-se el proper 29 de setembre a la plaça Salvador Espriu. Investigadors i investigadores de la universitat mostraran la seva recerca amb tallers, jocs i demostracions, en una edició que incorporarà nous formats de divulgació com ara monòlegs, contes i racons temàtics.

La celebració de la nit temàtica se celebra després de l'accident l'any passat on 18 persones van resultar ferides de diversa consideració, entre elles deu menors d'edat, que van patir en el decurs d’un dels experiments de divulgació científica a càrrec de Dani Jiménez, que es realitza de forma habitual en aquest tipus d’actes que dona lloc a un núvol de vapor d’aigua, s’ha produït la formació d’un volum excessiu de vapor i va resultar en una explosió.

Entre els ferits tres menors que en van sortir més mal parats van ser una nena de 5 anys (ferida greu), un nen de 10 anys i un altre de 12, menys greus, que van ingressar a la Unitat Pediàtrica del Trueta fins rebre l'alta dies més tard.

L'esdeveniment

La Nit Europea de la Recerca és un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència. L’objectiu és apropar la recerca i els seus protagonistes a públics de totes les edats i donar a conèixer els avenços científics i la innovació de manera senzilla i amena. Així doncs, la ciutadania tindrà l’oportunitat de conèixer la recerca que es fa a la Universitat de Girona de la mà de les seves investigadores i investigadors.

Aquest esdeveniment se celebra anualment l’últim divendres de setembre de manera simultània a centenars de ciutats europees. La iniciativa atreu més d’un milió de visitants arreu d’Europa, cada any. Per aquest motiu, en aquesta ocasió la Nit de la Recerca s’ha allargat durant els dies previs i el cap de setmana.

Enguany, les activitats de la Nit de la Recerca a Girona començaran el dijous 28 de setembre, amb una activitat en col·laboració amb la Fundació La Caixa, al CaixaForum de Girona. Consistirà en una sessió de microxerrades a partir de les 6 de la tarda titulada "Què fa la ciència per tu i per mi?", on especialistes de diferents camps de coneixement explicaran com la seva recerca ens ajuda en el dia a dia.

El divendres 29 durant el matí expertes i experts de la UdG faran xerrades a centres de secundària i, a la tarda, tindrà lloc l’esdeveniment principal de la Nit de la Recerca, a la plaça Salvador Espriu. Des de les cinc de la tarda fins les nou del vespre, investigadores i investigadors de la Universitat de Girona oferiran tallers, jocs, demostracions, monòlegs de recerca i racons temàtics per explicar la seva recerca de manera interactiva amb propostes obertes a públics de totes les edats, sobretot per a infants.

Finalment, el dissabte 30 a la tarda tindrà lloc, a la seu del CaixaFòrum, l’activitat “Passejant entre molècules”, a càrrec de l’Institut de Química Computacional i Catàlisi de la UdG. El públic participant podrà moure’s per l’interior de diverses molècules mitjançant eines de realitat virtual.