Divuit persones ferides en una explosió a la Casa de Cultura de Girona

Entre els afectats hi ha una nena de 5 anys en estat greu

[English version] ACTUALITZAT 23:44h | Fins a 18 persones han resultat ferides en una explosió al pati interior de la Casa de Cultura de Girona, dels quals 10 són menors. Del total de ferits, n’hi ha almenys tretze que estan en estat lleu, i cinc que han requerit d'hospitalització segons ha informat el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

El succés ha tingut lloc a les 19:45h, quan es feien uns experiments amb nitrogen en el marc de la Nit de la Recerca. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha assegurat que no hi ha risc químic.

Els Bombers hi han enviat fins a set dotacions tot i que finalment han actuat quatre i també hi han treballat els Mossos d'Esquadra. Un dels ferits, justament, seria l’ajudant de l’experiment. Protecció Civil ha activat el pla Procicat en estat d’alerta.

Jordi Martinoy, director dels Serveis Territorials del Departament d'Interior a Girona, ha concretat que en el moment dels fets hi havia de 200 a 300 persones al recinte. També ha indicat que a l'experiment es manipulava aigua calenta amb nitrogen, i que "no hi ha hagut cremades ni inhalació de fums", però que "per l'impacte d'elements d'aquest bidó" hi ha hagut els 18 ferits.

Madrenas, ha explicat en declaracions als mitjans que l'activitat estava organitzada per la Universitat de Girona (UdG) i que quan ha tingut lloc l'explosió hi havia "moltes persones" al pati del recinte encerclant els bidons.

Segons ha explicat s'estava manipulant un parell de bidons amb nitrogen líquid en el transcurs d'un experiment. Madrenas ha narrat que la persona que ha resultat més afectada ha estat la que manipulava els bidons, que ha estat traslladada "immediatament" a l'hospital. La batllessa ha desitjat que es recuperi ben aviat.

A banda ha assegurat que no hi ha hagut risc químic, per la qual cosa ha volgut transmetre un missatge de tranquil·litat a la ciutadania. L'alcaldessa de Girona ha agraït la actuació ràpida i la coordinació "extraordinària" dels cossos d'emergències.

Martinoy, de la seva banda, també ha agraït als responsables d'una manifestació que havia de fer un recorregut per Escola Verd, Bruguera i Eiximenis per commemorar l'1-O que s'han avingut a suspendre-la perquè els serveis d'emergències poguessin accedir amb facilitat a la zona.

La UdG explica i lamenta l'accident

La Universitat de Girona (UdG) ha assegurat lamentar l’accident produït en el marc de la 16ena Nit de la Recerca que ha tingut lloc aquest vespre, un acte que se celebra l'últim divendres de setembre en més de 300 ciutats de 30 països de tota Europa. El seu objectiu és apropar la recerca, la innovació i els seus protagonistes a la ciutadania d’una forma planera i divertida. Les activitats van dirigides a tot tipus de públic des d’escoles, famílies i canalla.

Segons ha explicat el centre, en el decurs d’un dels experiments de divulgació científica a càrrec de Dani Jiménez, que es realitza de forma habitual en aquest tipus d’actes que dona lloc a un núvol de vapor d’aigua, s’ha produït la formació d’un volum excessiu de vapor.

En declaracions als mitjans, el vicerector de Comunicació de la UdG, Salvador Martí, ha afegit que l'experiment en el marc del qual ha tingut lloc l'explosió es fa "de forma molt habitual", però ha lamentat que "de forma incomprensible" aquesta vegada ha derivat en l'accident.

Martí també ha puntualitzat que l'experiment l'ha fet una empresa contractada per la UdG en el marc de la Nit de la Recerca, una empresa dedicada a la divulgació científica.

18 atesos in situ amb 24 ferits en total

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) desplaçat al lloc dels fets ha atès a un total de 18 pacients de diferent consideració. Ha mobilitzat sis ambulàncies i dos vehicles de comandaments on s’ha fet la primera atenció als pacients i s’ha gestionat el trasllat als diferents centres sanitaris. També s’ha ofert suport psicològic als organitzadors i assistents.

Els ferits de més consideració, cinc en total, han estat traslladats a l’Hospital Josep Trueta, mentre que la resta han estat derivats a l’Hospital Santa Caterina de Salt i al Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) Güell.

L’Hospital Josep Trueta està atenent un total de cinc persones ferides a l’explosió. L’estat dels ferits a les 23h era el següent:

Adults:

  • Una dona de 47 anys, ferida lleu
  • Un home de 31 anys, ferit menys greu, resta en observació al Servei d’Urgències.

Pediàtrics:

  • Una nena de 5 anys  en estat greu
  • Un nen de 10 anys , en estat menys greu
  • Un nen de 12 anys , en estat menys greu

A l’Hospital Santa Caterina i al CUAP Güell s’han atès 13 persones més, que ja han estat donades d’alta:

  • A l’Hospital Santa Caterina de Salt s’han atès set persones amb ferides lleus: tres dones de 23, 42 i 44 anys, un home de 52 anys, dues nenes d’11 i 13 anys, i un nen d’11 anys.
  •  Al Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) Güell s’han atès sis persones per ferides i lesions a les extremitats, totes elles lleus: dues dones de 22 i 37 anys, 3 nenes de 10, 11 i 12 anys i un nen de 3.