Junts es queda sol i Sílvia Orriols és més a prop de ser alcaldessa de Ripoll

ERC, PSC i CUP necessiten de Vega per evitar que Aliança Catalana governi

ERC, PSC i CUP han trencat negociacions aquest divendres al vespre amb Junts per Ripoll de tal manera que ara mateix ha quedat en l'aire si Aliança Catalana podrà governar automàticament com a llista més votada i malgrat no tenir la majoria absoluta (6 regidors dels 17 que conformen el consistori).

Fonts de la negociació han indicat que un dels principals obstacles ha estat el veto de Junts a la CUP com a soci de govern. "Bloquejar i vetar grups polítics democràtics no és el que cal prioritzar ara. El que més necessita la vila és un projecte fort i amb uns objectius comuns i un full de ruta clar per la defensa dels drets humans, la pau i la convivència a Ripoll", retreuen a Junts ERC, PSC i CUP en un comunicat conjunt.

Junts per Ripoll no s'ha pronunciat de moment sobre la situació, de tal manera que està a l'aire quina serà la seva postura demà al ple d'investidura. El tripartit d'ERC, PSC i CUP encara podria assolir la majoria necessària per aconseguir l'alcaldia si els de Junts els donessin suport, un escenari complicat tenint en compte el veto dels postconvergents a la CUP durant les negociacions.

"Mantenim la proposta que ja vam fer d'un govern estable entre ERC, PSC i Alternativa per Ripoll-CUP, format per 7 regidors que representen el 42% dels vots, com la fórmula més adient per a aquest nou mandat", insisteixen els tres grups al comunicat conjunt.

Cinc dies de negociacions intenses

Aquesta ha sigut una setmana decisiva en les negociacions per intentar vestir un govern alternatiu i evitar que governi l'extrema dreta. Dilluns a la nit saltava la notícia amb un comunicat on ERC, PSC i la Alternativa per Ripoll-CUP anunciaven que havien arribat a un acord de govern, alhora que demanaven a Junts que hi donés suport per poder assolir els 2 regidors que els fan falta per arribar a la majoria de 9 (Junts en té 3).

Junts, però, aquell dia ja arrossegava la polèmica oberta per les piulades de Borràs i la rectificació de l'executiva nacional demanant als postconvergents de Ripoll que donessin suport al pacte progressista. Unes indicacions que no van ser ben rebudes per l'executiva local, interpretades com una ingerència. A última hora, Junts va demanar anul·lar la reunió amb ERC, PSC i la CUP per passar-la a dimarts.

Els tres partits, però, van decidir tirar endavant i tancar l'acord atès que la cap de la llista de Junts, Manoli Vega, ja s'havia pronunciat l'endemà de les eleccions per dir que es quedarien a l'oposició i que, en tot cas i si ho veien prou vàlid, donarien suport a un govern alternatiu.

L'endemà dimarts es van exposar en roda de premsa els detalls de l'acord amb els tres caps de llista, que van demanar explícitament a Junts donar-los suport per frenar l'extrema dreta. A la tarda, Junts va emetre un comunicat on ho descartava, alhora que denunciava que els membres de la formació s'havien sentit "menystinguts".

El partit, que ha governat en les últimes legislatures i que va passar de 8 regidors a 3 el 28-M, va canviar el seu posicionament i va anunciar que volien liderar un govern alternatiu per ser la segona força en vots, però, sense la presència de la CUP, amb qui no tindrien converses.

Un fet que va descol·locar ERC, PSC i la CUP i que va obligar a explorar nous escenaris i intentar salvar al màxim el document consensuat dilluns. El dijous es van tornar a reunir amb Junts, però la situació encara estava molt enrocada i es van emplaçar a seguir parlant-ne aquest divendres. Un acord que finalment no ha estat possible.

Mentrestant, la força guanyadora d'extrema dreta Aliança Catalana ha declinat obrir negociacions amb cap de les forces malgrat no tenir tampoc la majoria absoluta. Si demà al ple d'investidura no surt una candidatura amb majoria, Sílvia Orriols serà proclamada alcaldessa de forma automàtica.