Front comú exigint al govern suport per ''salvar'' la celebració de la Ryder Cup a Caldes

"Seria imperdonable i d'una greu irresponsabilitat que la competició es traslladés a Madrid", asseguren

Foment del Treball i una vintena d'entitats econòmiques, socials i esportives com la Diputació de Girona, Barcelona Global o la Federació Catalana de Golf han exigit aquest dijous al Govern que doni suport a la celebració de la Ryder Cup de golf a Caldes de Malavella (Selva).

Segons han avisat en un manifest conjunt, l'arribada d'aquest esdeveniment el 2031 perilla per la manca de suport de l'Executiu. "Seria imperdonable i d'una greu irresponsabilitat per part del Govern que la Ryder es traslladés a Madrid o a un altre indret quan la prioritat de l'organització és que es faci al nostre país", ha asseverat el president de la patronal en un acte celebrat a Barcelona sota el lema "Salvem la Ryder".

Segons els seus impulsors, la cita tindrà un impacte de 1.300 milions d'euros i portarà fins a Catalunya uns 270.000 visitants d'alt poder adquisitiu. L'esdeveniment, considerat un dels majors esdeveniments esportius del món, per darrere del Mundial de Futbol, els Jocs Olímpics o la Copa Amèrica de Vela, també generaria un impacte publicitari per les comarques gironines en 180 països.

"A Catalunya sempre ha sigut un èxit la col·laboració publicoprivada. Forma part de la nostra cultura empresarial. La mostra de l'èxit d'aquesta fórmula guanyadora van ser els jocs de Barcelona 1992 o la Copa América de vela", ha afegit Sánchez Llibre. Per la seva part, el president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), Gerard Esteve, ha demanat "compromís" per part de l'executiu català. "És imprescindible que la implicació de la Generalitat vingui acompanyada d'aquest pressupost al qual ja s'han compromès l'Estat i la part privada", ha apuntat.

Segons han ressaltat els responsables de l’acte, per fer possible el projecte cal una inversió de 140 o 150 milions d'euros en deu anys. Ara per ara, preveuen que el govern de l'Estat en posi 50, el sector privat 30 i els ajuntaments i el govern català entre 40 i 50 més. Tot i això, l'impediment que ara manté bloquejat el projecte, segons l'organització i l'executiu, és el projecte d'ampliació del complex PGA de Caldes de Malavella, que acolliria el gruix de la prova.

Tal com han detallat fonts del Govern, no hi ha cap inconvenient amb el campionat, sinó amb un suposat projecte, que PGA nega, per construir un tercer camp de golf al complex i més d'un centenar de xalets. "Si aquestes condicions canvien haurem de parlar", apunten aquestes mateixes fonts de l’executiu. Tot i això, la Generalitat ressalta el seu suport a les iniciatives esportives que vulguin celebrar-se a Catalunya.

Des de PGA, en canvi, confirmen la necessitat de fer un tercer camp, però neguen que es vulgui fer un complex d'habitatges. Tanmateix, recorden que els seus espais de competició no utilitzen aigua de consum humà. "Si la Generalitat no dona deixa fer aquest camp és el mateix que dir no a la Ryder", ha afegit per part seva el president de la Federació Catalana de Golf, Ramon Nogués.