El PGA Catalunya podria allotjar la Ryder Cup del 2031

L'esdeveniment requeriria d'una inversió de 96 milions d'euros

La candidatura Costa Brava-Barcelona està a un pas d'aconseguir organitzar la futura Ryder Cup del 2031. L'opció catalana accelera per aconseguir ser seu de la major competició mundial de golf, que enfronta els equips d'Europa i els Estats Units cada dos anys.

La seu seria el PGA Catalunya de Caldes de Malavella (Selva), que ja va aspirar a albergar la Ryder del 2022 (traslladada després al 2023), edició que al final va anar a parar a Roma. Sota l'impuls del propietari del PGA Catalunya, el milionari irlandès Denis O’Brien, la candidatura Costa Brava-Barcelona ja compta amb el suport de les federacions espanyola i catalana, del Govern espanyol i de la Diputació i l'Ajuntament de Girona, segons ha avançat La Vanguardia.

El Govern central ha donat un aval polític a l'esdeveniment (més endavant s'hauria de concretar en una inversió de 96 milions d'euros) mentre que la Diputació de Girona hi aportaria 4 MEUR. O’Brien per la seva banda invertiria 25 MEUR en infraestructures i en la construcció d’un nou camp de golf que compliria amb els requisits de la Ryder. Actualment les negociacions, que van arrencar fa un parell d'anys, se succeeixen per obtenir el suport de la Generalitat i de l'Ajuntament i de la Diputació de Barcelona. Entre totes tres administracions haurien d'aportar uns 45 milions a pagar en deu anys. Dins el Consistori barceloní, el primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni, es mostra favorable al projecte.

La Federació Catalana forma part de Foment del Treball, el president del qual, Josep Sánchez Llibre, ha estat el més actiu en els darrers contactes al més alt nivell. En aquest sentit, el president de la Ryder Cup, Guy Kinnings, té previst mantenir una reunió d'aquí a un parell de setmanes amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Fonts del PGA Catalunya van confirmar a aquest diari l'existència de les converses i la seva ferma voluntat de ser seu de la Ryder del 2031 perquè aspiren a organitzar grans esdeveniments. En aquest sentit, cal recordar que del 28 d'abril a l'1 de maig es va disputar a Caldes el Catalunya Championship, torneig del circuit europeu que va acabar amb el triomf del català Adri Arnaus. Des del si de la Federació Espanyola també es confia obtenir la fumata blanca per part de la Ryder Cup.

El 2023 la Ryder Cup tindrà la seu a Roma, el 2025 a Nova York, el 2027 a Limerick (Irlanda) i el 2029 a Minnesota.

Capital mundial del golf

L'alcalde de Caldes i president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha subratllat que per a la població seria un "orgull" convertir-se en "la capital mundial del golf". Balliu ha recordat que no és el primer cop que opten a acollir la Ryder Cup però que aleshores no va ser possible: "Estem molt il·lusionats perquè és una aposta de tots els estaments públics, fa molt temps que hi estem treballant, som candidats ferms i tenim moltes possibilitats".

Salvador Balliu ha destacat que ser la seu d'un esdeveniment esportiu d'abast mundial i que desperta tant interès serviria per posar Caldes de Malavella al mapa i suposaria tant inversions prèvies com posteriors: "Tant les infraestructures com la marca es queda després de la competició". En aquest sentit, sosté que podria ser un revulsiu per desencallar o accelerar algunes infraestructures pendents a la demarcació, com ara l'enllaç amb el Tren d'Alta Velocitat (TAV) a l'Aeroport de Girona.

"Però abans de veure què es necessitarà, ara ens centrem en la candidatura, que esperem que arribi a bon port ben aviat", ha conclòs Balliu.