Segueix imputat l'agent que custodiava el presoner que es va suïcidar

El lletrat de la família, Benet Salellas, creu que no hi ha proves per mantenir com a segon imputat el caporal del torn

L'agent de la Policia Municipal de Girona 10.188 i el caporal 11.143 han declarat aquest dilluns al Jutjat d'instrucció número 4 de Girona. Els dos policies han detallat quina va ser la seva vinculació amb la mort per suïcidi d'un pres el passat 11 de juliol perquè la família del jove que va morir penjat a la cel·la considera que podrien ser responsables d'un homicidi imprudent.

Després d'escoltar les declaracions de l'agent i del caporal, el lletrat que representa la família, Benet Salellas, ha avançat que mantindrà la imputació contra l'agent de custòdia però que no veu indicis per acusar també el caporal d'homicidi imprudent.

L'11 de juliol la Policia Municipal de Girona va detenir un argentí de 41 anys, Juan Pablo T. D., per intentar robar a l'interior d'un cotxe aparcat al carrer de la Creu. El detingut va quedar sota custòdia policial a la comissaria del carrer Bacià però aquella mateixa matinada es va penjar dels barrots de la cel·la fent servir la seva camisa.

Salellas considera que l'agent que s'encarregava de custodiar els detinguts va actuar de forma negligent. El lletrat ha recordat que el detingut ja es va intentar suïcidar una primera vegada una estona abans d'aconseguir-ho lligant-se la camisa al coll. En seu judicial, l'agent ha explicat que va veure que l'home s'havia tret la camisa i que la tenia per la zona de l'espatlla, però va pensar que s'estava assecant la suor perquè era un dia molt calorós.

A més, el lletrat també ha argumentat que l'agent no vigilava permanentment què feien els detinguts perquè els monitors de les càmeres estan en una altra planta i considera que no va complir amb la seva obligació de vetllar per la integritat dels detinguts perquè va trigar més de mitja en tornar a fer una ronda de vigilància per les cel·les.

"Les explicacions que ha donat no ens semblen suficients", ha explicat Salellas que ha afegit que ha quedat demostrat que la Policia Municipal tampoc comptava amb els mitjans adequats per a custodiar els detinguts. "Ens consta que han introduït millores com situar més càmeres perquè no quedin angles morts o posar un monitor a la zona on hi ha l'agent de custòdia", ha explicat Salellas que creu que l'Ajuntament de Girona ha de respondre com a responsable civil.

El lletrat dels policies, Carles Monguilod, sosté que tant el caporal com l'agent van actuar "seguint el protocol" i utilitzant "els mitjans que tenien en aquell moment". Monguilod creu que no hi ha base per imputar un delicte penal a cap dels dos policies.

De fet, Monguilod ha volgut lloar l'actuació del caporal perquè, quan van veure que el detingut estava estès a terra, va actuar "amb molta rapidesa" i de forma "heroica" per intentar reanimar-lo sense prendre mesures de protecció per evitar el contagi de malalties infeccioses. "Ha estat un any i mig fent-se proves per assegurar que no s'havia contagiat", ha detallat l'advocat.

La defensa dels policies vol que el cas s'arxivi i no arribi a judici. Salellas, en canvi, vol que l'agent de custòdia s'assegui a la banqueta dels acusats. La decisió està en mans de la jutgessa.

En un principi, el Jutjat d'Instrucció Número 4 ja va arxivar el cas contra els dos policies però l'Audiència de Girona va resoldre el recurs presentat per Salellas i va ordenar que es reobrís la investigació.