Reobren el cas de l'argentí que es va suïcidar en una cel·la de la Policia Municipal de Girona

El tribunal considera que els agents haurien desatès "la custòdia i vigilància" de la víctima

El cas que ara s'ha reobert va tenir lloc el passat 11 de juliol. Aquella nit, la Policia Municipal de Girona va detenir un argentí de 41 anys, Juan Pablo T.D. Els agents el van enxampar quan, amb un altre home, intentava robar a l'interior d'un cotxe aparcat al carrer de la Creu.

Els dos homes van ser traslladats a la comissaria del carrer Bacià i, aquella matinada, Juan Pablo Torroija es va penjar dels barrots de la cel·la amb l'ajuda d'una camisa. L'afer va anar a parar a mans del jutjat, que a principis d'agost va decidir arxivar la causa.

La mort de l'argentí, però, va generar un gran rebombori a l'altra banda de l'Atlàntic. I és que la família del detingut -el seu pare és un important empresari- va qualificar els fets d'assassinat i de tortures. Fins i tot, el cònsol de l'Argentina a Barcelona va intervenir, i va demanar explicacions sobre l'afer (entre d'altres, perquè el consolat va trigar dues setmanes a assabentar-se de la mort de Juan Pablo Torroija).

Després que el Jutjat d'Instrucció Número 4 arxivés el cas, l'advocat de la família, Benet Salellas, va presentar recurs davant l'Audiència de Girona. Ara, la Secció Tercera ha emès una interlocutòria i ordena reobrir la investigació de la mort de l'argentí.

Per fer-ho, l'Audiència es basa sobretot en l'enregistrament de les càmeres de seguretat que hi havia a les garjoles. Segons recull l'escrit, les imatges mostren com a les 3:07 de la matinada l'argentí es lliga la camisa al coll i, segons suposa el tribunal, s'intenta penjar dels barrots de la garjola (perquè aleshores queda fora de l'abast de la imatge).

Al cap d'un minut, Juan Pablo Torroija, però, desisteix d'aquest primer intent d'autòlisis. Segons suposa l'Audiència, l'argentí ho fa perquè parla amb un agent de la Policia Municipal -a les imatges no hi ha àudio- que entra a l'àrea de les garjoles, s'hi està aproximadament un minut, i marxa.

A les 3:33 de la matinada, les imatges mostren com l'home torna a lligar-se la camisa al coll i, de nou, "inicia les maniobres per suïcidar-se". No és fins gairebé vint minuts més tard, a les 3:52, quan "entren dos agents a la cel·la i li presten auxili", recull l'auto de l'Audiència.
 

 
Omès per l'atestat i el jutjat

La interlocutòria de l'Audiència recull que, ni a l'atestat de la Policia Municipal ni a l'escrit del jutjat de guàrdia que va arxivar el cas, hi consta aquest primer intent de suïcidi. "Si això és així, i si efectivament l'agent que parla amb el detingut va ser conscient de l'existència d'un intent previ de suïcidi, aquesta circumstància hauria d'haver determinat que es prenguessin les mesures necessàries o que s'extremés la vigilància del detingut per evitar que pogués tornar a provar de llevar-se la vida", indica l'auto.

A més, l'Audiència també diu que, d'ençà del primer intent de suïcidi i fins que els dos agents van entrar a la garjola (un cop l'argentí ja s'havia penjat) van passar "uns 43 minuts sense que consti que s'efectués cap vigilància del detingut".

Per això, la Secció Tercera conclou que hi pot haver algun tipus de responsabilitat per part dels policies, que podrien haver desatès "la guàrdia i custòdia" de Juan Pablo Torroija L'auto, doncs, revoca la decisió del Jutjat d'Instrucció Número 4 de Girona, que va disposar el sobreseïment del cas, i mana que es reobri la investigació.

La interlocutòria de l'Audiència de Girona, que signen els magistrats Fátima Ramírez, Carme Capdevila i Sonia Losada, precisa també quines són les diligències que s'han de portar a terme a partir d'ara. D'entrada, una ampliació de l'autòpsia que es va fer a l'argentí, sobretot a partir de les declaracions i precisions que facin els forenses (ja que el cadàver es va incinerar).

A més, el tribunal també ordena agafar declaracions als agents que van detenir i custodiar Juan Pablo Torroija. aquella matinada, al caporal de guàrdia que hi havia en el moment dels fets, al detingut que es trobava a la cel·la contigua a la de l'argentí i al personal del SEM que va endur-se Juan Pablo Torroija en ambulància fins a l'Hospital Josep Trueta, on va morir tres dies després.

Per últim, l'Audiència de Girona també ordena a la Policia Municipal que li enviï un plànol de la zona de les garjoles, i que hi assenyalin "la ubicació concreta" de les cel·les on es trobaven l'argentí i l'altre detingut, i el lloc on se situa habitualment l'agent encarregat de la custòdia.