Volen imputar els policies que vigilaven el presoner argentí que es va suicidar a Girona

L'advocat Benet Salellas considera que l'agent que custodiava el detingut i el cap de torn van actuar amb "absoluta deixadesa"

Després que l'Audiència ordenés reobrir el cas de l'argentí que es va suïcidar en una cel·la, aquest matí el Jutjat d'Instrucció Número 4 de Girona ha pres declaració a diversos testimonis. A més de la forense, per davant la jutgessa també han passat els dos agents que aquell 11 de juliol van detenir el jove (10.101 i 10.188) i el caporal que aquella matinada era el cap de torn a la comissaria (11.143).

Amb aquestes declaracions, el jutjat vol analitzar a fons què va passar aquella matinada. El detingut, que tenia 41 anys, va morir poc després de dos quarts de quatre de la nit. L'argentí, Juan Pablo T.D., va treure's la camisa, se la va passar pel coll i es va penjar dels barrots de la cel·la.

Tot i que aquest cas en un primer moment es va arxivar, l'Audiència va ordenar reobrir-lo a finals de novembre. Basant-se en les gravacions de les càmeres de seguretat, l'Audiència va concloure que els agents van desatendre la guàrdia i custòdia de l'argentí.

Segons el tribunal, el jove ja va fer un primer intent de suïcidi -que es va ometre a l'atestat- i, després d'això, els agents no van tornar a acostar-se a la garjola de l'argentí fins gairebé tres quarts d'hora després (quan, aquest cop sí, ja s'havia penjat dels barrots).

De tots els qui avui estaven citats a declarar, qui primer ho ha fet ha estat la forense. La metgessa ha ratificat l'autòpsia i els informes complementaris, i ha detallat que l'argentí va morir per 'penjament incomplert'; és a dir, que a l'hora de morir, estava mínimament recolzat en alguna superfície. Segons indica l'advocat Benet Salellas, a efectes pràctics, això suposa que "si hi ha una actuació immediata en els minuts posteriors", es pot salvar la víctima.

Sense monitors a les garjoles

Després de la forense, han passat per davant la jutgessa els dos agents que van detenir l'argentí i el caporal que aquella matinada estava de cap de torn a la comissaria. Entre d'altres, la seva declaració ha servit per posar de relleu que a la zona de garjoles no hi ha cap monitor que permeti veure què enregistren les càmeres que enfoquen les cel·les.

Aquestes imatges s'envien directament a la central de coordinació (CECOT) de la Policia Municipal, on es reprodueixen en un gran panel al costat d'altres (com les de trànsit o les que enfoquen determinats edificis). "Mitjançant un ofici s'ha informat que els que estan al CECOT no tenen com a funció ni com a responsabilitat el visionat de les càmeres de les garjoles", indica Salellas.

Més de 20 minuts absent

Els dos agents i el caporal també han explicat a la jutgessa què va fer cadascú aquella matinada. Després d'arribar a comissaria amb l'argentí detingut, l'agent 10.101 i el cap de torn es van quedar a l'oficina redactant l'atestat, i el 10.188 va encarregar-se de la custòdia de garjoles.

Pel què fa al primer intent de suïcidi, aquest agent ha declarat que en cap moment va percebre que l'argentí s'intentés penjar. El policia ha admès que Juan Pablo T.D. es va treure la camisa, però segons ell va interpretar, això era perquè tenia calor.

Després d'això, l'agent va decidir pujar a l'oficina on hi havia el seu company i el cap de torn. Salellas indica que, de la seva declaració, se'n desprèn que ho va fer "voluntàriament" i sense "cap ordre prèvia". A més, tot i que el policia ha dit que havia abandonat les garjoles durant cinc minuts, l'advocat recull que a la gravació "són més de vint minuts".

Mentre l'agent 10.188 estava a dalt l'oficina, el seu company -el 10.101- va baixar a la zona dels vestuaris, que es troben a la mateixa planta que les garjoles. Va ser aleshores quan va veure que l'argentí s'havia penjat dels barrots i va activar el protocol d'emergències.

L'advocat Benet Salellas també explica que, de les declaracions d'avui, n'ha quedat palès que el caporal, tot i ser el responsable i el cap de torn, "no va dir res a l'agent 10.188 per haver abandonat les garjoles ni va adoptar tampoc cap mesura per substituir-lo".

Per tot això, l'advocat de la família de l'argentí ha demanat a la titular del Jutjat d'Instrucció Número 4 que imputi tant l'agent 10.188 com el caporal per un delicte d'homicidi imprudent. A partir d'ara, és al jutjat a qui li toca decidir si tira endavant la imputació o no.