La premsa argentina qualifica d'assassinat el suïcidi d'un detingut a Girona

Un jutjat de Girona arxiva la causa per la mort de Juan Pablo Torroija

Els fets, que fins i tot han provocat la intervenció del cònsol de l'Argentina a Barcelona, es remunten al passat 11 de juliol. Aquella nit, la Policia Municipal de Girona va detenir Juan Pablo T., de 41 anys. Els agents van enxampar l'argentí quan, amb un altre home, intentava robar a l'interior d'un cotxe aparcat al carrer de la Creu.

Els dos homes van ser traslladats a comissaria i, aquella matinada, Juan Pablo T. es va intentar suïcidar mentre estava a dins de la cel·la. L'home va penjar-se dels barrots amb l'ajuda d'una camisa i, tot i que en un primer moment se'l va aconseguir reanimar, va acabar morint tres dies més tard a l'Hospital Josep Trueta a conseqüència de les greus lesions neurològiques que va patir.

El cas, però, ha generat un gran rebombori a l'altra banda de l'Atlàntic. I és que, com recullen diversos mitjans de l'Argentina, la família del detingut -el seu pare és un important empresari- qualifica els fets d'assassinat i de tortures. Fins i tot, encara que no hi van intervenir per res, asseguren que els Mossos d'Esquadra van apallissar Juan Pablo T.

L'afer ha provocat la intervenció del cònsol de l'Argentina a Barcelona, que ha demanat explicacions. Sobretot, perquè el consolat va trigar dues setmanes a assabentar-se de la mort del ciutadà, ja que en un principi no se li va comunicar.

Sigui com sigui, fins ara hi havia dos jutjats que tenien obertes diligències per aquesta causa. El primer, el d'Instrucció Número 4 de Girona, arran de les lesions que es va fer Juan Pablo T. quan estava pres a comissaria. I el segon, el d'Instrucció Número 1, que és al qual ha anat a parar l'autòpsia de l'argentí.

Aquest dijous, el Jutjat Número 4 ha arxivat la causa per les lesions que es va autoinfligir l'argentí arran de l'intent de suïcidi. De fet, des del mateix dia dels fets, aquest jutjat tenia l'enregistrament de les càmeres de seguretat de la comissaria de la Policia Municipal, on es veu clarament que Juan Pablo T. es va intentar suïcidar.


 

Lligar la camisa als barrots

A les imatges, es veu com l'argentí entra a la zona de detinguts de les dependències del carrer Bacià. Fonts de la policia indiquen que, d'ençà que se'l va enxampar, Juan Pablo T. no es va mostrar "agressiu" i que va col·laborar amb els agents.

Després d'escorcollar-lo i treure-li els cordons de les sabates i el cinturó, les imatges mostren com l'argentí entra en una de les cel·les. Abans, durant la lectura de drets, Juan Pablo T. s'havia mostrat tranquil en tot moment i, fins i tot, havia rebutjat que s'avisés algú de la seva detenció.

Un cop a dins la garjola, l'argentí s'estira a la llitera i la gravació mostra com es treu la camisa i es tapa la cara amb ella (perquè li molesta el llum). Després, les imatges mostren com Juan Pablo T. fa servir la peça de roba de coixí, s'aixeca i camina al voltant de l'estança.

Després d'una estona d'estar pensatiu, la gravació permet veure com l'home lliga la camisa als barrots. A partir d'aquí, i a través d'un dels angles de la càmera, s'aprecia com passa els braços de la camisa pel coll, fa un segon nus, i es deixa caure de genolls per evitar tocar a terra.

A partir d'aquí, la gravació mostra com els agents intenten reanimar Juan Pablo T., fent-li un massatge i el boca a boca.

La família compareix a la causa

Tot i que el Jutjat d'Instrucció Número 4 hagi arxivat l'afer, el cas encara portarà cua. I és que els seus familiars, mitjançant dos advocats, s'han personat a la causa. El pare i un dels germans estan representats per un advocat de Màlaga, mentre que la mare i les germanes han contractat els serveis del lletrat gironí Benet Salellas.

Salellas, que demà tindrà accés a tot el contingut de l'expedient, ja avança que presentarà un recurs contra l'arxiu de les diligències. "Creiem que s'ha fet d'una manera un xic precipitada, i per això demanarem que se citin a declarar els policies que el van tenir en custòdia i els membres del SEM", ha indicat. Segons Salellas, és "vital" que es prengui declaració als agents per poder determinar si hi va haver algun tipus de "negligència o omissió" per part de la Policia Municipal.

D'altra banda, l'advocat també ha indicat que ha sol·licitat que es practiquin diligències complementàries a l'autòpsia. "Com ara, anàlisis de les mostres de sang i d'orina, per veure si el detingut es podria haver pres alguna cosa que li afectés les facultats", ha precisat Benet Salellas.

Més detencions

Tot i que aquest era el primer cop que la Policia Municipal de Girona detenia Juan Pablo T., aquest argentí de 41 anys acumulava un currículum considerable d'antecedents d'ençà del 2009. Sobretot, per detencions a l'àrea de Barcelona i el Maresme (fins i tot, per robatori amb violència i intimidació). L'argentí, que feia set anys que havia marxat del seu país, vivia en una casa que havia okupat a Girona.