Demanen fins a 8 anys per a cinc detinguts a Girona durant els disturbis per l'empresonament de Hasel

El judici s'ha suspès perquè dos dels acusats no han comparegut

La fiscalia demana fins a 8 anys de presó per a cinc detinguts a Girona durant els disturbis per l'empresonament del raper Pablo Hasel. Són quatre nois i una noia. La fiscalia els acusa de formar part del grup que va fer barricades al carrer Santa Clara i d'haver llançat pedres, llambordes i ampolles de vidre contra els Mossos d'Esquadra des de l'altra banda del pont de Pedra i la zona propera a la plaça del Vi.

S'enfronten a condemnes per desordres públics i atemptat contra l'autoritat. A ella, per a qui l'acusació reclama la pena més alta, també se li imputen resistència i lesions, perquè hauria agredit els policies que l'arrestaven. El judici s'havia de celebrar a l'Audiència, però s'ha suspès perquè dos dels acusats no han comparegut.

Els Mossos d'Esquadra van detenir els cinc joves la nit del 17 de febrer del 2021. Aquell vespre s'havia convocat una nova concentració davant la Subdelegació del Govern a Girona en protesta per l'empresonament del raper lleidatà. Hi van participar unes 300 persones, que van llançar ampolles i pirotècnia contra la línia policial que protegia l'edifici.

Quan els Mossos d'Esquadra van avançar-se, els concentrats es van dispersar i la situació va acabar en disturbis, que es van estendre pel carrer Santa Clara, el pont de Pedra i part del Barri Vell. Segons recull l'escrit de fiscalia, tots els acusats -amb edats compreses entre els 20 i el 24 anys- hi van prendre part d'una manera o altra.

A dos dels joves, el ministeri públic els relaciona amb el grup que va muntar barricades al mig del carrer Santa Clara, amb fustes i material d'obra que van agafar de l'antiga central del Molí. "De manera coordinada, van apilar taulons, pedres i altres objectes", recull l'escrit d'acusació. Després, continua la fiscalia, el grup va creuar el pont de Pedra i es va desplaçar fins a la Rambla, "on van arrencar llambordes i les van fragmentar contra el terra" per fer-les servir de munició.

Als altres dos joves i a la noia, la fiscalia els acusa d'estar enmig de "la massa de persones" que van dur a terme "una agressió col·lectiva directa" contra els antiavalots i els van increpar. Al seu escrit, concreta que a la zona compresa entre la plaça del Vi i el carrer Argenteria, ells tres van llançar ampolles de vidre o pedres contra la línia policial.

A més, la fiscalia també concreta que, quan els Mossos d'Esquadra van anar a buscar la noia després de veure com els llançava pedres, ella es va resistir a la detenció. Explica que va fer anar els agents per terra, que a un li va retorçar el canell i que va començar a donar "puntades de peu voladores" perquè no l'emmanillessin. La situació, especifica l'escrit, va generar que diversos dels concentrats increpessin la policia, els hi llancessin ampolles i que algú, des d'un balcó proper, els tirés un test.

Fins a 8 anys de presó

La fiscalia imputa als joves delictes de desordres públics i atemptat a agent de l'autoritat comès amb instrument perillós. A ella, a més, també l'acusa d'un delicte de resistència i de dos més de lesions. Per als dos nois a qui vincula amb el grup que va fer barricades al carrer Santa Clara, l'acusació pública demana una pena de 3 anys i mig de presó. Per als altres dos, sol·licita una condemna de 7 anys. I per a la noia, una de 8 anys de presó i una multa de 200 euros.

El judici s'havia de celebrar aquest dimecres a la Secció Quarta de l'Audiència de Girona. Però s'ha suspès fins als dies 19 i 20 de desembre perquè dos dels acusats no han comparegut. Són un jove lituà i un noi de procedència marroquina. A un d'ells no se l'havia citat formalment, i l'altre no s'ha presentat. Per a aquest últim, la fiscalia ha demanat al tribunal que emeti una ordre de cerca i captura, i que quan se'l detingui, se l'ingressi a presó provisional.