Girona intenta recuperar la normalitat després dels aldarulls en la manifestació a favor de Hasél

Els operaris netegen els carrers i s'enduen tot allò trencat i els bancs reparen les sucursals

Després dels disturbis d'ahir al vespre, Girona treballa per retirar tot allò que els violents van trencar durant els enfrontaments amb els Mossos d'Esquadra després de la manifestació contra l'empresonament de Pablo Hasél. Aquest matí, els operaris de la brigada municipal examinaven aquells llocs d'on els manifestants van treure llambordes i s'enduien aquelles senyals de trànsit –sobretot, a l'entorn de la plaça U d'Octubre- que van trencar per llançar-les contra els antidisturbis que custodiaven la Subdelegació.

Aquí, on la tensió va esclatar, els violents van llançar rocs i vidres contra els agents i van fer servir els contenidors a mode de barricades. La calçada de Jaume I ja s'ha netejat i un primer balanç de l'Ajuntament recull que la protesta va acabar amb un contenidor cremat i set més de bolcats, que van patir diversos desperfectes. Encara falta quantificar, però, els danys a la via pública.

Allà on les destrosses són evidents és a les sucursals bancàries que van patir assalts. En concret, la de Bankia del carrer Sèquia, la del Sabadell a la plaça Josep Pla, les dues de la plaça Independència (CaixaBank i BBVA) i la de CaixaBank al carrer Santa Clara.

Pintades, vidres trencats i caixers cremats

Aquí, des de primera hora del matí, els operaris i treballadors intentaven condicionar-les altra vegada per rebre clients. Les sucursals tenen pintades a les façanes i els vidres dels aparadors trencats. En algunes, els violents van cremar els caixes automàtics o els van inutilitzar, i a la zona d'oficines, arran dels saquejos, bona part del mobiliari estava destrossat.

A més, a la seu de Bankia, els violents que la van saquejar van escampar-hi escombraries i van calar foc a l'interior. També van llançar objectes en flames a les sucursals del BBVA i CaixaBank de la plaça Independència, situades sota voltes (una zona que els Bombers van precintar).

Atenció al públic, limitada

Mentre es reparen les destrosses, l'atenció al públic és limitada. En algunes oficines, com la de la plaça Josep Pla, els vidres de la porta d'accés s'han substituït per plafons de fusta i s'informa amb un cartell que l'oficina romandrà tancada, tot i que s'hi han estat atenent clients de manera puntual.

En d'altres com el Caixabank de plaça Independència, els manifestants van entrar a la planta baixa de l'entitat i van endur-se alguns materials i van tirar pel terra el mobiliari. Aquest matí, a la planta baixa hi havia una treballadora que atenia de manera puntual alguns clients, mentre diversos operaris treballaven per retirar les restes, netejar vidres i reposar els que es van trencar.

Moltes sucursals, a més, també tenen agents de seguretat privada. En paral•lel, les entitats també estan pendents de les valoracions que facin els perits de les asseguradores, per saber a quant pugen els danys.

Unes 5.000 persones a la manifestació

La manifestació en suport al raper Pablo Hasél, per protestar contra el seu empresonament, va arribar a congregar 5.000 persones a Girona. En un principi, va ser pacífica. Però a davant dels jutjats, un grup de manifestants ja va començar a llançar objectes i algun petard al cordó policial.

I a la Subdelegació va ser on va tenir lloc l'enfrontament amb els ARRO i la Brimo dels Mossos d'Esquadra. Un grup de manifestants van llançar-los llambordes, vidres i pirotècnia i la policia va respondre amb salves i foam.

En una piulada a Twitter, la Subdelegació ha condemnat "rotundament" els "actes de violència" que es van viure a Girona i altres ciutats. "La violència no resol res; només genera divisió, inestabilitat i por i els efectes que provoca són sempre contraproduents", diu l'escrit que ha penjat a xarxes.