Els escombriaires de Salt denuncien l'empresa FCC per ''vulnerar el dret a vaga''

Els treballadors es neguen a negociar i diuen que el conflicte "va per llarg"

Els escombriaires de Salt (Gironès) han presentat una denúncia davant d'Inspecció de Treball contra l'empresa FCC Medio Ambiente per "vulneració de drets fonamentals". Entre ells, el de vaga i per "cessió il·legal de treballadors" per reforçar els serveis mínims durant aquest cap de setmana.

El president del comitè de vaga, Xavier Vives, ha explicat que aquest és el pas previ i que, en funció del que digui Treball, emprendran o no la via judicial. El conflicte continua enrocat i ja suma 18 dies amb "tot encallat". Divendres va tenir lloc l'última reunió de mediació que va durar 12 hores i, de moment, no se n'ha convocat cap de nova. "Va per llarg", assegura Vives.

De moment, la denúncia s'ha interposat a Inspecció de Treball i, en funció de la resposta que doni, emprendran la via judicial. Tampoc descarten ampliar-la per "danys i perjudicis" i contra "altres municipis per la cessió il•legal de treballadors".

Vives assegura que 18 dies després de l'inici de la convocatòria, les posicions continuen enrocades i que "tot està igual". "Els camions continuen en males condicions, el conveni està caducat..... i seguim en vaga", remarca. "L'Ajuntament segueix senyalant amb el dit i el poble n'està patint les conseqüències", afegeix.

De moment, no hi ha cap reunió de mediació prevista, tot i que se n'estarien produint d'altres de forma discreta. La darrera es va celebrar divendres i va durar més de 12 hores. La trobada, però, va tornar a acabar sense acord.

Reforç del servei

Després de diversos estira i arronsa, dissabte l'empresa concessionària va decidir reforçar el servei amb altres operaris per atendre els serveis mínims. La mesura va permetre aturar la contractació d'una altra empresa per part de l'Ajuntament.

Malgrat això, aquest dilluns l'Ajuntament va tornar a exigir a FCC que augmentés el dispositiu extraordinari per accelerar la neteja i complir amb els serveis establers. El consistori assegurava que a la meitat dels contenidors que hi ha a prop dels centres educatius encara no s'havia normalitzat el servei i això incomplia el decret de Treball.