Salt viu un diumenge negre amb nou incendis a contenidors en un sol dia

Els veïns van mostrar el seu rebuig a la vaga d'escombriaires

Salt (Gironès) s'ha convertit en un polvorí quan ja es porten disset dies de vaga d'escombriaires, materialitzant-se en actes vandàlics al llarg de la ciutat amb crema de contenidors i brossa. Els Bombers de la Generalitat van haver de fer ahir un total de nou actuacions, la primera de matinada i la darrera poc abans de la mitjanit.

El reguitzell de focs es van iniciar a les les 00:41h al carrer del Rec, quan els han alertat que cremava la brossa de fora els contenidors. El segon a la 1:30h al carrer d'Esteve Vila i, posteriorment, a les 9:13h s'ha produït el tercer foc al carrer Torres i Bages.

A partir d'allà es va donar una treva durant el dia que es va reactivar a mitja tarda, detectant-se un foc a les 18:52h al carrer Manel de Falla amb Àngel Guimerà, on una dotació s'ha apropat per extingir l'incendi. El cinquè ha succeït al carrer Ramon i Cajal a les 19:25h i seguidament un altre davant de l'Ajuntament a les 19:54h.

El darrer reguitzell d'incendis es van produir de nit; a les 22:02h a la Plaça de Guifré el Pilós, seguit pocs minuts més tard a les 22:08h al carrer Major. L'últim foc va succeir al carrer del Doctor Ferran. Els dos primers de la nit es va requerir la presència de dues dotacions de Bombers per la força de les flames.

Situació límit

El vandalisme és la resposta a una situació que molts veïns consideren "insostenible" i mostren obertament el seu rebuig als treballadors de FCC Medio Ambiente que tenen segrestada la població. Mentrestant el president del comitè d'empresa, Xavier Vives, nega la major i diu que tenen "tot el suport" dels ciutadans, malgrat l'incompliment dels serveis mínims i el lamentable estat en que es troben els carrers. La seva manca de capacitat per arribar a un acord durant les tres mediacions fracassades i la insistència en fer culpable a l'Ajuntament en un conflicte entre treballadors i una empresa privada ha portat la situació al límit.

Per avui encara no s'ha previst una nova trobada entre les parts implicades per arribar a una solució, mentre que aquest cap de setmana no hi ha hagut diàleg. Qui sí ha mogut fitxa és el consistori que dissabte va contactar amb una empresa per a fer la recollida de la brossa si FCC no reforçava el servei i complia els serveis mínims. Amb tot, s'hi van avenir i a les 15:30h d'aquell mateix dia els camions van sortir al carrer a recollir algunes illes plenes d'escombraries.

La resposta per part del comitè de treballadors va ser que denunciarien al consistori per aquesta acció, titllant els treballadors que havien fet els serveis mínims de ser uns "esquirols" mentre els vaguistes assistien l'endemà a un concert al seu honor a les instal·lacions de FCC.