La mediació per aturar la vaga d'escombriaires a Salt acaba sense acord

Demà s'arribarà al cinquè dia de protestes

Negociació maratoniana per intentar posar fi a la vaga d'escombriaires de Salt, que ja fa quatre dies que dura. Les dues parts s'han trobat aquest matí, després que Treball els convoqués a una mediació, i han posat damunt la taula les seves propostes i reclamacions.

L'aturada, que és indefinida, va començar el dia de Nadal. Afecta una quarantena de treballadors de l'empresa FCC Medio Ambiente, que és la concessionària del servei. Els motius que els han portat a plantar-se són dobles. Per una banda, la plantilla reclama millores laborals; i per l'altra, és queixa que el servei és deficitari.

Dins el primer bloc, els treballadors insten la concessionària a tancar un nou conveni (porten un any sense) i critiquen la manera com es contracten els eventuals. A més, subratllen que porten massa temps amb els sous congelats. I pel que fa al servei, els vaguistes critiquen que no hi ha prou camions, que s'espatllen i que fa massa temps que estan aguantant "una plaga de rates".

La mediació entre comitè i representants d'FCC ha començat a les deu del matí. I a la tarda, després de fer una pausa, s'ha tornat a reprendre. En total, les dues parts han estat negociant durant unes deu hores. Però de moment, no ha estat possible arribar a un preacord que permeti aixecar la vaga.

"Continuem encallats"

Aquest vespre, a la sortida de la mediació, el president del comitè d'empresa, Xavier Vives, ha assegurat que continuen "encallats" i que no hi ha "cap proposta de solució al conflicte". A més, també critica que l'Ajuntament de Salt "continua absent". De fet, el sindicat CCOO, que és qui té majoria al comitè, reclama al consistori que sigui part activa en la negociació.

Per la seva banda, el PSC de Salt ha reclamat a l'Ajuntament que tingui "una actitud més activa" tot i que la vaga sigui "un problema laboral". El portaveu dels socialistes, Joan Martín, afirma que "l'equip de govern fins ara ha tingut un paper passiu, i no ha estat capaç de garantir una obligació amb la ciutadania com és la recollida d'escombraries".

Martín critica que l'equip de govern no fa prou per intentar solucionar el conflicte i reclama a l'alcalde que es reuneixi amb els treballadors d'FCC afectats. "La manca de lideratge de l'alcalde i de l'equip de govern és manifesta, i això està ocasionant molèsties als saltencs i saltenques", conclou.

Manifestació aquest dijous

Per fer palès el seu malestar, els vaguistes han decidit convocar una manifestació aquest dijous. La protesta es farà a les quatre de la tarda. Sortirà des de la nau d'FCC, on els treballadors han muntat el campament, i anirà fins al carrer Major de Salt.