L'empresa de neteja i recollida d'escombraries de Salt inicia una vaga indefinida a partir de Nadal

Els treballadors critiquen que el poble viu "una plaga de rates"

Els treballadors de la recollida de residus sòlids urbans i neteja viària de Salt diuen que estan "farts" que se'ls "menystingui". I que davant l'immobilisme de la concessionària, FCC Medio Ambiente SAU, no els ha quedat més remei que plantar-se i tirar endavant una vaga indefinida, que començarà el dia de Nadal.

Els motius que els han portat a aturar-se són dobles. Per una banda, reclamen millores laborals. I per l'altra, exigeixen poder fer la feina "amb garanties". Critiquen que el servei que dona FCC és "deficitari" i que, sobretot, Salt pateix "un problema molt greu" amb les rates.

Dins el paquet de reclamacions laborals, el president del comitè d'empresa, Xavier Vives, explica que la plantilla porta un any amb el conveni caducat, i que no s'ha fet "cap avenç" amb la negociació. A més, subratlla que, dels darrers set anys, en fa quatre que els treballadors no han tingut cap revisió ni pujada salarial.

"Ara, a més, l'escenari per al 2022 i el 2023 és que continuarà la congelació salarial", critica Vives, del sindicat CCOO. "Empresa i Ajuntament sembla que negocien la pròrroga del contractei, però l'increment per als treballadors és zero", hi afegeix.

"Frau de llei"

A més, el sindicat també assegura que la concessionària està cometent "frau de llei" amb els treballadors eventuals. Xavier Vives explica que, setmana rere setmana, se'ls està donant d'alta a la cotització durant els dies feiners, i de baixa durant els que fan festa. "Esperem que la Inspecció de Treball actuï", assegura el sindicat.

Per últim, dins aquest paquet de reivindicacions, la plantilla critica que el pla de riscos laborals no s'ha actualitzat. "Tenim una empresa que ens nega la lliure assistència a la mútua, decidint de manera arbitrària qui atén i qui no, sense cap criteri mèdic", subratllen els treballadors.

Rates als contenidors

Els escombriaires defineixen el servei que presta FCC com "deficitari des de l'inici". Critiquen que la gestió dels residus orgànics que genera el mercat ambulant és "pèssima" i que l'escombradora manual no s'ha fet servir mai. "S'està oxidant en un magatzem", critica CCOO.

A més, Xavier Vives assegura que els contenidors estan bruts, perquè "només es renten per fora, i molt de tant en tant". "Fan fàstic, pudor i no s'obren ni buiden bé; tenim avaries constants", diuen des del comitè d'empresa.

I això, critica Vives, ha degenerat en una "plaga de rates". N'han vist a la nau que tenen al polígon i, sobretot, al voltant dels contenidors. "Amb el nou sistema, els contenidors tenen una mena de túnel, on les rates hi crien; i quan els companys van a buidar-los, surten corrents, amb tots els problemes que això comporta i el risc de patir mossegades", critica el president del comitè d'empresa. A més, Xavier Vives també diu que el verí que es tira de manera periòdica per combatre la plaga pot haver emmetzinat gossos del municipi.

Immobilisme i silenci

"Ja n'estem farts d'esperar i del xantatge emocional de la crisi i la pandèmia", asseguren els escombriaires. "Volem que s'ampliï la plantilla, que es regularitzin els eventuals, signar el nou conveni i poder treballar amb dignitat", reclamen els treballadors de la recollida de residus sòlids urbans i la neteja viària de Salt.

Xavier Vives critica, a més, que a l'immobilisme d'FCC s'hi afegeix "el silenci" de l'Ajuntament. "Fa setmanes que estem esperant que ens rebi", diu el president del comitè d'empresa. Vives subratlla que estan disposats a asseure's a negociar quan calgui, però que ara per ara, tot els aboca a la vaga indefinida.

L'Ajuntament de Salt, per la seva banda, ha emès un comunicat on lamenta "la manca d'acord" entre la plantilla i la concessionària. Cosa que suposarà "una greu afectació per als veïns i veïnes enmig de la sisena onada de la covid-19, amb tot el que això representa, i en dates assenyalades com les festes de Nadal".

El consistori emplaça FCC i el comitè d'empresa a tornar a la taula de negociació i poder "recuperar la normalitat del servei". Assegura, però, que si la vaga indefinida es materialitza, vetllarà per "garantir els serveis mínims".