Segon dia de vaga d'escombriaires a Salt: contenidors plens i deixalles acumulades al carrer

Els treballadors critiquen que no els han convocat a cap reunió per trobar una solució

Segon dia de vaga de recollida de residus a Salt (Gironès) i la imatge que es repeteix als carrers de la població és la de contenidors plens i bosses de deixalles acumulades al voltant, sobretot al sector centre. Al llarg del matí, els veïns que han baixat a llançar la brossa no han pogut fer res més que deixar-la damunt les deixalles que ja hi ha amuntegades.

El comitè de vaga, que continua l'acampada davant la seu de l'empresa, exposa que estan complint els serveis mínims i critiquen que "ningú" els ha convocat a cap reunió per intentar trobar una solució al conflicte: "No entenem no tenir cap convocatòria, nosaltres ens asseurem a negociar quan sigui, d'aquí a deu minuts, cinc hores o tres dies, estem disposats a buscar solucions".

El comitè de vaga ha remarcat que està complint els serveis mínims decretats i que l'estat dels contenidors reflecteix la càrrega de feina que assumeixen. El president del comitè d'empresa, Xavier Vives, ha remarcat que s'han vist abocats a convocar la vaga: "No podem més".

Entre les reclamacions dels treballadors n'hi ha tres de "bàsiques", explica Vives. D'entrada, solucionar la situació de la plantilla i la contractació de personal eventual: "No pot ser que hi hagi companys que estiguin treballant la mateixa jornada i cobrant pràcticament la meitat, és una situació precària que no pot continuar". També reclamen un nou conveni perquè remarquen que l'actual fa prop d'un any que ha caducat i un nou pla de riscos laborals.

Els treballadors lamenten que, tot i la convocatòria de vaga indefinida, no tenen cap reunió a la visa per intentar trobar una solució al conflicte: "Estem a l'espera que ens convoquin a una reunió, l'ultima va ser dimecres i des d'aleshores no hem rebut cap resposta ni de l'empresa ni de l'ajuntament". Els vaguistes critiquen "passotisme" tant del consistori com de Fomento de Construcciones y Contratas (FCC).

"És a primera vegada que veiem una situació similar, en qualsevol tipus de conflicte s'intenta negociar fins l'últim minut per intentar-lo desencallar però aquí ens tenen aturats i amb propostes zero", ha criticat Vives. El comitè de vaga sospita que la intenció és "rebentar" l'aturada fent servir arguments com la situació de pandèmia o els riscos sanitaris.

Els treballadors asseguren no entendre què està passant i subratllen que tan bon punt els convoquin a negociar –sigui en mediació o en qualsevol altre tipus de reunió- hi assistiran amb la voluntat d'arribar a un acord: "Tan bon punt ens truquin ens asseurem a parlar, sigui d'aquí a deu minuts, cinc hores o tres dies, quan vulguin estem aquí disposats a trobar solucions".