Les entitats culturals sobre les restriccions: ''Se'ns fa molt difícil treballar així''

Molts actes han de recol·locar les entrades mentre altres han cancel·lat actuacions

Les noves restriccions d'aforament al sector cultural han caigut com una galleda d'aigua freda a les entitats. Moltes preparen aquests dies Els Pastorets, un clàssic d eles festes de Nadal. El Centre Cultural de Pineda de Mar era en ple assaig aquest dilluns quan s'ha sabut que a partir de la matinada de divendres l'aforament passava al 70%.

La sala del Centre Cultural, amb 290 cadires i pràcticament totes les entrades venudes per a set dies de funcions, haurà de recol·locar ara en temps record a centenars de persones, unes 90 per sessió. "Respectarem les restriccions però és dur per a les entitats culturals. Se'ns fa molt difícil treballar d'aquesta manera", ha dit la presidenta de l'entitat, Ester Deprius.

Els directors dels Pastorets i la directora del Centre Cultural treballen ja es la recerca de solucions perquè l'aplicació de les noves restriccions tingui el menor impacte possible i que tots aquells que hagin adquirit una entrada no es quedin sense veure l'obra, que enguany estrena un nou format musical.

"És complicat i no sé com ho farem", es lamenta Deprius, que recorda que aplicar el 70% d'aforament significa haver de dir a pràcticament 100 persones que no poden entrar. "Tenim els dies comptats i no tenim marge per afegir funcions per davant ni per darrere", explica la directora del Centre Cultural.

Com a Pineda, molts altres pobles i ciutats de Catalunya tenen en els Pastorets un clàssic de les festes de Nadal, amb públic molt fidel. En aquest sentit, més enllà de la repercussió cultural i econòmica de les noves restriccions, Deprius lamenta el rerefons emocional: "Ens fa molta pena perquè aquí tots ens coneixem. Com li dius a uns que sí i a altres que no?", es pregunta.

Suspensió d'actes

Mentre que el Centre Cultural de Pineda de Mar manté la representació, altres municipis com Banyoles (Pla de l'Estany), van anar més enllà a l'hora de vetllar per la seguretat dels seus veïns i durant el matí d'ahir -abans de l'anunci per part del Govern- ja van decidir anul·lar les representacions d'Els Pastorets.

La decisió s’ha pres d’acord amb la companyia i seguint els protocols de seguretat i control de la covid-19 i com a mesura de prevenció tenint en compte les característiques del muntatge amb un equip de més de 30 persones a l’escenari.