El Govern implementa de nou el toc de queda i tanca l'oci nocturn davant l'auge de contagis

Es limita les trobades a 10 persones i redueix els aforaments en restaurants, comerç i cultura

El Govern de la Generalitat ha anunciat aquest vespre la implementació de noves mesures per tal de frenar l'increment de contagis de covid-19 que s'estan registrant les darreres setmanes. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha assegurat la pandèmia "avança sense fre" i ha avançat que els propers dies la variant òmicron serà la predominant.

Amb tot, la Generalitat limita les trobades a un màxim de 10 persones, mentre que torna a implementar el toc de queda nocturn entre la 1 de la matinada i les 6 del matí. D'altra banda, també es tancarà l'oci nocturn i limitarà els aforaments -50% en restauració i un 70% en comerços, cultura i gimnasos-; i finalment, es demana fomentar el teletreball.

Aquestes mesures seran redactades demà en una resolució que s'enviarà dimecres al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè l'aprovi i pugui entrar en vigor la nit de dijous a divendres i tindran una durada de 15 dies.

Tant Plaja com Argimon han repetit el missatge de la necessitat de reduir la interacció i la mobilitat perquè són les maneres com es transmet el virus. El conseller de Salut ha admès que hi pot haver la sensació que "això no s'acaba mai", però ha afirmat que "acabarà" i ha fet una crida a "passar l'hivern".

En tot cas, ha subratllat que les mesures són necessàries per evitar el col·lapse del sistema sanitari. "Sabem que la variant òmicron és més contagiosa i que serà la dominant aviat. Encara no sabem si és més agressiva, malgrat que sembla que no. Però també és cert que si transmet molt, té facilitat de col·lapsar".

Argimon també ha admès que per als sectors afectats és un moment "molt complicat", perquè després de dos mesos d'una certa "normalitat" per al sector, ara és "fer un pas enrere". Però ha reiterat que és "absolutament necessari". En aquest sentit ha assegurat que des de la setmana passada les infeccions s'han duplicat. Alhora ha admès que poden estar pensant "amb ràbia" que no se'ls ha avisat, però ha subratllat que el virus tampoc els ha avisat a ells.

El Govern durà les mesures a la reunió de presidents autonòmics convocada pel cap de l'executiu estatal, Pedro Sánchez per a aquest dimecres. En aquest sentit Argimon ha subratllat la importància d'adoptar mesures "coordinades" perquè la població es conscienciï que cal seguir-les.

D'altra banda, el conseller de Salut ha descartat que s'apliquin noves mesures restrictives a les residències perquè "no es pot morir de pena", i ha recordat que en aquests equipaments, la vacunació ha generat un paradigma completament diferent al del principi de la pandèmia.