La Generalitat cedirà la finca de Torre Mornau a la Xarxa de Custòdia del Territori

Santi Vila ressalta que la propietat es podria destinar a activitats de agricultura sostenible

El passat 18 d'octubre del 2012, l'empresari Rinaldo Muscolino va signar els drets de compra de la finca Torre Mornau després que l'Incasòl la posés a la venda per eixugar part del seu deute. El preu de venda de l'espai era de 2,5 milions d'euros i el propietari va decidir que adquiriria la finca mitjançant la fórmula de subscripció popular, és a dir, amb les aportacions de particulars o entitats que volguessin treballar per la protecció del territori. Aquelles persones que aportessin diners a fer realitat el projecte podrien participar després de la gestió dels usos.

La idea de l'empresari era convertir aquest espai de 90 hectàrees inclòs dins del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà en un paratge on es desenvolupessin activitats de caràcter ambiental, agrícola, empresarial i de turisme sostenible que generarien 50 llocs de treball. En concret, volia rehabilitar les masies de la finca que es troben en estat ruïnós per fer-hi un restaurant, un allotjament rural, sales d'exposicions i fins i tot un centre ornitològic de referència on també es pogués comercialitzar mel o carn ecològica. Per fer realitat aquesta iniciativa, l'empresari calculava que necessitava una inversió de 6 milions d'euros i va fer una primera entrega de 10.000 euros.

Marxa enrere

No obstant això, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha explicat que l'empresari no ha lliurat els diners que havien pactat i per manca de finançament ha decidit tirar endarrere el projecte. "La compra no s'ha acabat materialitzant i, per tant, ens sentim alliberats del compromís i el Govern pot decidir el que considera millor i més oportú", ha assenyalat el conseller. Des del Govern, han decidit cedir una part de la finca a la Xarxa de Custòdia del Territori i és possible que cedeixi una altra part a altres entitats ecologistes de la zona.

En principi, Vila ha destacat que encara no s'ha determinat quin ús se li donarà a aquest espai tot i que ha assegurat que seguirà el model que utilitza la Xarxa de Custòdia de Territori amb altres finques d'aquestes característiques. "Segur que tindrà a veure amb el compromís que té l'organització amb la biodiversitat, l'agricultura de proximitat, de quilòmetre zero, conservarà l'espai, crearà ocupació a l'entorn del món rural i garantirà la sostenibilitat", ha insistit Vila. Primer de tot, el Govern vol formalitzar la cessió de la Torre Mornau aviat.

La Xarxa de Custòdia del territori o xtc, és una organització sense ànim de lucre constituïda per entitats, institucions i persones que volen impulsar el desenvolupament i l'ús de la custòdia del territori a Catalunya. L'objectiu principal és capacitar a la societat civil perquè pugui tenir un paper actiu en la conservació del patrimoni. L'organització es va constituir el març del 2003 a Vic i inclou més de 150 entitats i institucions públiques i privades de tota mena tal com ajuntaments, consorcis, centres universitaris de recerca o fundacions com la Fundació Territori i Paisatge. L'entitat realitza tasques de conservació, millora i d'agricultura sostenible en els més de 600 espais que gestiona.

"Volem expressar clarament el reconeixement del Govern a la Xarxa i el nostre compromís amb l'organització que ha aconseguit incorporar el valor de la biodiversitat, unir ecologistes i propietaris i defensar el món rural", ha apuntat Vila. El conseller ha fet aquestes valoracions durant la visita que ha realitzat a la finca Can Moragues - situada a Riudarenes (Selva)- gestionada per la fundació Emys que forma part de la Xarxa de Custòdia del Territori.

D'altra banda, el conseller ha refermat la voluntat del Departament de TES de continuar amb el pla de treball iniciat l'any 2011 per la Xarxa i el seu encaix amb el projecte europeu 'LIFE+ LandLife'. En aquesta línia, el Departament estudiarà quines finques de la seva propietat amb alt valor natural, paisatgístic o cultural, poden formar part de nous acords de custòdia territorial.