La Generalitat només troba un comprador per la finca als Aiguamolls de l'Empordà

El termini per presentar sol·licituds a l'Incasòl per adquirir la Torre Mornau acabava aquest migdia

A mitjans març, l'Incasòl va anunciar la decisió de treure al mercat els terrenys de Torre Mornau, una finca de 90,17 hectàrees inclosa dins el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. La propietat es troba a cavall de tres termes municipals de la comarca (Pau, Peralada i Castelló d'Empúries) i els terrenys inclouen bàsicament camps de conreu de regadiu i closes destinades a pastures.

Dins la finca, hi ha quatre masies en estat ruïnós i el conjunt de la Torre Mornau, que dóna nom als terrenys. Es tracta d'una masia, que data del 1945, a la qual s'hi han anat afegint diverses construccions, totes vinculades a l'activitat rural (magatzems, estables, sitges, coberts, un paller). A més, el conjunt també comprèn una gran torre amb dues naus de grans dimensions annexes, garatges i quadres.

L'any 1946, el Ministeri de l'exèrcit va adquirir la finca, on hi va instal·lar una eugassada militar fins al 1966. Quaranta anys més tard, la Generalitat comprava els terrenys -de 115 hectàrees- per 2,3 MEUR, amb la intenció de donar-hi usos relacionats amb el medi ambient i el paisatge.

Ara, l'Incasòl ha decidit vendre's gran part de la propietat per poder-ne obtenir un rendiment econòmic, segons han precisat fonts de l'Institut. El termini per presentar ofertes, que es va obrir el passat 30 de març, s'acabava aquest dimarts al migdia.

La Generalitat ha rebut una sola oferta per comprar els terrenys, com han explicat des de l'Incasòl. Ara, els responsables de l'Institut estudiaran la proposta -que s'ha presentat en un sobre tancat- perquè, si hi ha algun error en la documentació, es pugui corregir.

Canvi de mans

Després, si no hi ha cap entrebanc, la mesa adjudicatària tirarà endavant l'operació. Segons indica l'Incasòl, doncs, encara hauran de passar unes setmanes abans la compravenda no s'ultimi i el canvi de mans de la Torre Mornau sigui una realitat.

D'ençà que va comprar els terrenys, i per garantir-ne la preservació, la Generalitat havia signat un conveni amb un ramader de cavalls i un pagès, als quals els cedia la possessió de la finca en precari. Ara, el nou propietari haurà de decidir si manté o no el conveni amb ells dos.

A més, a l'hora d'explotar els terrenys, el propietari s'haurà de cenyir al què disposen les diferents figures de protecció, com ara el Pla Especial dels Aiguamolls de l'Empordà.

L'entitat ecologista Iaeden ja ha anunciat la seva oposició a la compravenda d'aquesta finca, inclosa dins l'espai protegit. Salvem l'Empordà ha enviat un escrit al Departament de Territori i Sostenibilitat on li demana que suspengui l'operació, ja que al seu parer, la venda "és contrària als criteris de protecció dels espais naturals" i podria suposar "usos especulatius privats i indesitjables" a l'espai protegit, part del qual és reserva integral.