El Govern assegura que Torre Mornau seguirà protegida tot i vendre-la

"La titularitat privada és perfectament compatible amb la gestió d'una finca dins d'un espai protegit"

L'Institut Català del Sòl (Incasòl) ha posat a la venda per 2,5 MEUR la finca de Torre Mornau, de més de 90 hectàrees i que es troba inclosa dins el parc natural dels Aiguamolls de l'Empordà. La finca, que ha rebut una sola oferta, es troba a cavall dels municipis de Pau, Castelló d'Empúries i Peralada.

Una de les entitats que han criticat la posada en venda ha estat Salvem l'Empordà, que ha enviat un escrit al Departament demanant-li que suspengui l'operació, ja que la venda "és contrària als criteris de protecció dels espais naturals" i podria suposar "usos especulatius privats i indesitjables" a l'espai protegit, part del qual és reserva integral. Aquest dimecres el Departament de Territori i Sostenibilitat ha volgut aclarir la decisió.

L'Incasòl arrossega un deute de 900 MEUR

El departament que dirigeix el conseller Lluís Recoder ha explicat que la venda persegueix dos objectius. Alleugir el deute de 900 MEUR que arrossega l'Incasòl i "aconseguir una millor gestió de la finca mantenint els usos previstos pel pla especial del parc, tot garantint la seva conservació des del punt de vista ambiental", cosa que segons afirma "es produeix en moltes altres finques d'arreu de Catalunya".

La finca Torre Mornau va ser adquirida per l'Incasòl l'any 2006 per 2,3 MEUR i des de llavors no s'ha dut a terme cap actuació de millora en aquest espai, ha explicat el Departament. Es tracta d'uns terrenys de 118 hectàrees de les quals se n'han posat a la venda 90. Segons Territori i Sostenibilitat, són terrenys molt plans dedicats bàsicament a camps de conreu herbacis de regadiu i a closes destinades a pastures, i inclou el conjunt edificat de Torre d'en Mornau, format per diverses edificacions i 4 masies disperses al llarg de la finca. Les 28 hectàrees restants de la finca continuen en propietat de l'Incasòl, perquè es troben incloses dins de la reserva integral dels Estanys.