El celler Masia Serra, situat a Cantallops (Alt Empordà), ha anunciat la seva sortida de la Denominació d’Origen Empordà després de prop de tres dècades de trajectòria dins del segell. La decisió arriba arran de la desqualificació del seu vi Gneis 2015 per part del consorci d’inspecció i control, l’òrgan encarregat de verificar que els vins compleixin el Plec de Condicions de la DO.
El Gneis 2015, un dels vins més emblemàtics del celler, és un vi de guarda, complex i profund, elaborat per expressar la força, la mineralitat i la singularitat del territori empordanès. Segons expliquen des de Masia Serra, la desqualificació s’ha produït per una lleu turbidesa que pot aparèixer quan el vi es refreda, fruit de la precipitació natural de tartrats i polifenols després d’una llarga criança. Aquesta característica, afirmen, és “completament normal i inofensiva” i desapareix quan el vi recupera la temperatura ambient, però ha estat considerada “fora de paràmetre” pel consorci.
El celler considera que aquesta situació posa de manifest la rigidesa de les normes de la DO, que “prioritzen la uniformitat per davant de l’autenticitat” i “no reconeixen determinades formes d’expressió del territori”. Masia Serra lamenta que els criteris organolèptics aplicats pel consell regulador “limiten l’evolució natural de vins que busquen singularitat” i defensa que “aquesta decisió no és un trencament, sinó un acte de coherència i llibertat creativa”.
Des de la seva fundació, el 1996, Masia Serra ha estat un dels projectes vitivinícoles més consolidats de l’Empordà, reconegut per la seva aposta per vins de terrer sense filtracions agressives i amb llargues criances. El Gneis, en particular, ha rebut reconeixements de crítics i professionals tant a Catalunya com a l’estranger, i s’ha consolidat com una de les referències més representatives del celler.
Tot i la desvinculació del segell de la DO, Masia Serra continuarà operant des de Cantallops i mantindrà la seva filosofia de respecte pel paisatge, la vinya i la tradició. A partir de la collita 2025, cap dels seus vins portarà el distintiu de la DO Empordà, però el celler assegura que continuarà treballant amb la mateixa exigència i rigor.
El fundador del celler, Jaume Serra, i Sílvia Vilà expliquen que “Masia Serra continuarà essent Masia Serra: un celler que creu en el territori, en la seva gent i en la llibertat de fer vins que expliquen històries reals”. Serra subratlla que “seguirem defensant els valors que ens han guiat des del principi: vins amb ànima i identitat pròpia” i que “aquesta decisió no és un pas enrere, sinó una manera de reafirmar la nostra coherència i el nostre compromís amb l’autenticitat”.
Amb aquesta decisió, Masia Serra se suma a altres cellers europeus que han optat per sortir de les seves denominacions d’origen per preservar la seva independència i reivindicar una manera de fer menys estandarditzada, posant l’accent en l’autenticitat com a valor fonamental del vi.

