La revolució de les pastanagues arriba al Teatre de Bescanó

La iniciativa gironina ha estat un èxit i ha pogut penjar el cartell de "pastanagues exhaurides" amb 350 localitats

Pastanagues en comptes d'entrades. Aquesta ha estat l'estampa que s'ha repetit una i una altra vegada a l'entrada del Teatre de Bescanó. Aquesta ha estat la forma original que han trobat el centre i la companyia PocaCosa Teatre per cridar l'atenció sobre la pujada de l'IVA en l'àmbit cultural. "L'IVA que s'aplica a les hortalisses és més just que el que grava els actes culturals", ha ressaltat el director i programador del teatre, Quim Marcé.

I és que el fet de canviar tiquets per pastanagues no ha estat una casualitat. "Ens agradava la metàfora que hi havia darrere, la imatge del pagès amb el burro i la pastanaga per fer-lo seguir. En aquest cas el burro és el l'IVA del 21%, el pagès la gent del teatre, el pal és el cop de pal de la nova taxa i la pastanaga aquell IVA del 4% que volem aconseguir", ha explicat Marcé. Aquesta iniciativa, que es va donar a conèixer el passat estiu, ha aconseguit ser portada i titular dels diaris i telenotícies d'arreu del món tals com el 'New York Times', la CBS, la BBC, rotatius d'Egipte, Urugay o Àsia.

"Hem rebut molt de suport de totes les administracions, del consistori, dels veïns, dels assistents i fins i tot de l'escola municipal que ha fet una exposició amb les pastanagues com a eix central", ha ressaltat el director del teatre. El mateix alcalde de Bescanó, Xavier Soy, ha ressaltat que "calia protestar" per l'augment "desmesurat" de l'IVA i ha destacat que, amb aquesta protesta imaginativa, han marcat la "pastanaga com aliment de la cultura".

Gran part dels assistents a l'espectacle teatral han valorat positivament la idea i han ressaltat que "la pujada de l'IVA" impedeix que els ciutadans puguin accedir a la cultura. Alguns dels espectadors no han pogut resistir la temptació i han queixalat les seves noves entrades abans de començar l'espectacle. "Ara si que estan bones les entrades", s'ha pogut sentir entremig del xivarri al bell mig de la sala. Tot i això, altres s'han estimat més guardar-se l'hortalissa i portar-la a casa.

L'espectacle ha omplert totes les 350 localitats i a l'exterior del teatre només es podia veure el cartell on posava "exhaurides totes les pastanagues".