Fauria: 'Hem portat l'estat de l'N-II a la fiscalia perquè la situació és greu'

En tres anys els trams empantanegats de la Selva han acumulat 95 accidents

La denúncia que el Consell ha portat davant la fiscalia és, de fet, un rosari de tots els greuges que l'N-II ha patit a la comarca de la Selva. L'escrit se centra en els vint quilòmetres (des del 686,6 fins al 707,03) que la carretera entre Caldes de Malavella i Maçanet; és a dir, aquells que abracen els trams empantanegats.

D'entrada, la denúncia recull les conclusions d'una inspecció feta a peu de carretera pels tècnics del Consell aquest passat juliol. 'Senyalització deficient', 'insuficient espai de voral', 'asfalt malmès' o 'accessos perillosos a la via' són alguns dels termes que hi apareixen a l'hora de referir-se a l'estat actual de l'N-II.

L'informe tècnic s'acompanya d'un altre -aquest cop, amb dades policials- que recull els accidents que aquests trams de Nacional han registrat durant tres anys (des del juny del 2009 fins al del 2012). En total, hi ha hagut 95 sinistres, que han deixat sis morts, 21 ferits greus i 135 lleus. L'informe també recull que, pel què fa a causes, la majoria dels sinistres eren sortides de via, encalços o envestides.

Clara relació de causa-efecte

La denúncia concreta que, des del Consell Comarcal de la Selva, s'entén que hi ha "una clara relació de causa-efecte entre els accidents i l'estat de la carretera N-II". L'escrit afegeix que la desídia del Ministeri de Foment per millorar la seguretat dels trams "ha comportat un evident increment del risc"que pateixen els conductors que hi circulen.

Per això, la denúncia explicita que, atenent a aquesta actitud "de despreocupació i absolutament inactiva" de l'Estat, la fiscalia investigui els responsables del Ministeri encarregats del manteniment dels trams de l'N-II que abracen Caldes de Malavella, Sils, Vidreres, Maçanet de la Selva, i que s'estenen fins al límit de Tordera. Segons el Consell, l'objectiu és veure si són responsables dels diferents accidents de trànsit, que podrien constituir "delictes d'homicidi i lesions per imprudència greu en la modalitat de comissió per omissió".

"La gent del carrer ho demanava"

El president del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria, és conscient que el camí que comencen serà "llarg", però que no hi ha volta enrere. "Hem estat valents, una denúncia entre administracions no és habitual, però la gent del carrer ens demanava que féssim un pas més", ha ressaltat.

Fauria ha qualificat l'estat de l'N-II de "dramàtic i greu" i ha criticat que sí que hi hagi partides per desdoblar altres carreteres de l'Estat. "La ciutadania està farta de sentir-nos queixar, tant aquí com a Madrid, i ara volen respostes valentes perquè tenim mancances de seguretat molt greus que no es poden deixar passar", ha dit el president.

Fauria també ha explicat com és que la denúncia només l'ha presentada el Consell Comarcal de la Selva, tot i que les queixes reiteratives per l'estat de l'N-II s'estenen de punta a punta de la demarcació. "L'escrit es fonamenta en aquelles obres que es van començar i han quedat aturades, i que nosaltres creiem que han provocat els accidents", ha precisat.

L'objectiu: que s'acabin les obres

Robert Fauria ha precisat que, més que demanar que s'obri judici, l'objectiu final de la iniciativa és aconseguir que s'acabi el desdoblament de la futura A-2 d'una vegada per totes. "No volem veure un responsable de Foment assegut a la banqueta, volem que s'acabin les obres; però veient la manca de voluntat per tirar-les endavant, no hem tingut més remei que anar a la fiscalia", ha indicat.

El president del Consell també ha rebatut les queixes que aquest matí li ha llançat la diputada del PP, Concepció Veray, assegurant que no entenia per què presentaven ara la denúncia quan l'anterior govern del PSOE només va ser capaç de desdoblar vuit quilòmetres (el tram entre Fornells-Caldes de Malavella). "Ja li vam fer saber a la diputada, quan al juny vam anar a Madrid, que esperàvem una resposta ràpida; però som al mes d'octubre i aquí no s'ha fet cap inversió ni hem vist cap màquina", ha dit Fauria.

"Fa molt temps que ens queixem perquè les obres estan aturades", ha ressaltat el president del Consell Comarcal de la Selva. I ha conclòs: "Ara hem fet un pas important amb la denúncia, i esperem que això serveixi perquè l'Estat ho reconsideri i inverteixi, perquè la situació de l'N-II és greu i preocupant".