Un invident de Girona denuncia un conductor per atropellar-lo després de retreure-li que havia aparcat a la vorera

L'Ajuntament ja ha posat gairebé 1.300 multes aquest any per estacionar on no toca

Un invident de Girona ha denunciat un conductor per atropellar-lo a consciència després de retreure-li que havia aparcat damunt la vorera.

La víctima, Isaac Padrós, és un conegut activista social i presideix l'associació Multicapacitats. Dilluns de la setmana passada, al principi del carrer de la Rutlla, Padrós va recriminar a un conductor que hagués estacionat damunt la vorera.

Eren quarts de vuit del vespre. Segons ha explicat, quan ell volia fer-li una foto al cotxe, l'home va donar un cop de gas, el va envestir amb el vehicle i després va fugir. Ara, l'Isaac ha d'anar amb cadira de rodes perquè té el genoll esquerre malmès. L'Ajuntament, que estudia personar-se a la causa, ha denunciat el cas públicament i dona "ple suport" a Padrós.

Campanya

L'associació Multicapacitats, que agrupa estudiants i antics alumnes de la UdG, lluita per visibilitzar els drets i les necessitats de les persones discapacitades. Entre d'altres, l'entitat ha engegat una campanya per conscienciar els conductors que no aparquin damunt la vorera, perquè això pot suposar un perill per a les persones invidents o amb mobilitat reduïda.

La campanya s'articula al voltant del hashtag #doitbetterplease ('fes-ho millor, sisplau'). Segons ha explicat Padrós, Multicapacitats ja ha denunciat més de 30 conductors per haver-se estacionat allà on no tocava (acompanyant la infracció amb fotos a les xarxes).

El que va viure Padrós dilluns passat 19 d'octubre, però, ja ha superat totes les línies vermelles. L'activista gironí ha denunciat que un conductor el va envestir a consciència quan, precisament, li estava recriminant que s'hagués aparcat damunt la vorera.

Els fets van tenir lloc just al principi del carrer de la Rutlla, a l'encreuament amb l'Ultònia. I precisament, a pocs metres d'una senyal de prohibit aparcar. Padrós tornava amb la seva parella i el seu fill (un nen d'11 anys) del centre de la ciutat i es dirigien cap a casa seva.

Només d'enfilar el carrer de la Rutlla, però, l'Isaac va adonar-se que hi havia un cotxe mal aparcat, perquè amb la seva espatlla va donar-se un cop amb el retrovisor. "Això ja ens dona una idea de la mida del cotxe, un tipus SUV", explica. La seva parella li va dir que a l'interior del vehicle, que estava damunt la vorera, hi havia el conductor esperant-se.

"Les voreres són per a les persones"

L'Isaac Padrós, aleshores, va demanar a l'home que abaixés la finestreta i quan ho va fer –ha explicat- li va dir literalment: "Al meu planeta les voreres són per a les persones". L'activista gironí ha dit que l'home ni tan sols es va disculpar, sinó que la conversa va anar pujant de to fins que va arribar una dona –possiblement, la muller del conductor, a qui ell esperava- i va pujar al cotxe.

"Quan vaig veure que la conversa no anava enlloc, em vaig posar davant del cotxe i vaig demanar al nen que m'ajudés a enfocar el mòbil per, una vegada més, captar la imatge de la infracció", ha relatat Padrós. Aleshores, explica l'activista, el conductor va fer un cop de gas, va impactar amb el morro del cotxe contra la cama esquerra de Padrós, i va marxar.

Arran de la trompada, els familiars de Padrós van haver d'avisar una ambulància, que el va traslladar al Trueta. Ara, com que li ha quedat el genoll esquerre tocat, i això s'afegeix a les dificultats de mobilitat que tenia el gironí, Padrós ha de moure's amb cadira de rodes. "Això m'ha tret la poca autonomia que tinc", lamenta.

El cas, als jutjats

Isaac Padrós ja ha denunciat el cas als jutjats. Inicialment, per lesions agreujades. El seu advocat, Joan Benítez, explica que estan pendents del què resolgui el jutjat, però que és "evident" que s'ha fet "un pas més en el tipus delictiu". "No només per la gravetat dels fets, sinó per l'agreujant d'haver premut el gas davant una persona invident", ha subratllat l'advocat.

L'Ajuntament de Girona, que estudia personar-se a la causa, dona "ple suport" a Isaac Padrós. La regidora d'Habitatge i Joventut, Anabel Moya, ha denunciat "l'acció criminal" que ha fet el conductor i també ha apel·lat "a l'empatia" de la ciutadania. Ha demanat als gironins que es posin "al lloc" de persones com l'Isaac, i pensin quines conseqüències poden tenir les seves conductes –com ara aparcament malament- per al col·lectiu de discapacitats.

Per la seva banda, la regidora de Drets Socials, Núria Pi, ha lamentat que l'atropellament que va patir Padrós no només li ha deixat "dany físic" sinó també "psicològic". "L'Isaac no pot veure venir els perills com la resta; per tant, quan torni a recuperar la mobilitat, haurà d'aprendre a tornar a anar pel carrer sense por que li pugui passar alguna cosa", ha concretat.

Gairebé 1.300 denúncies

Només al llarg del darrer mes, la Policia Municipal de Girona ha multat 174 vehicles per aparcar damunt la vorera o envaint un pas de vianants. I en alguns casos, a més de la sanció, la grua també ha hagut de retirar els vehicles.

I al llarg d'aquest 2020, els municipals ja han sancionat 1.284 conductors incívics per aquestes infraccions. Precisament, amb l'objectiu de conscienciar la ciutadania, a finals de setembre l'Ajuntament va impulsar una campanya informativa, amb el lema 'Cotxe, aquí no aparquis'. Durant deu dies, els agents cívics van posar 52 multes simbòliques a tots aquells vehicles que trobaven mal estacionats (perquè a diferència de la policia, ells no poden sancionar).

Núria Pi ja ha avançat que el consistori seguirà treballant contra aquestes conductes, que també comprometen "l'accessibilitat" a la ciutat. "I situacions com les que ha viscut l'Isaac també ens han de servir per prendre'n consciència", ha conclòs.