La Catosfera 2020 versarà sobre comunicació i internet en àmbits com l'humor, el periodisme o el SEO

Les jornades es faran del 5 al 7 de novembre

La Catosfera, el cicle de debats al voltant d'internet i la comunicació a Catalunya, posarà el focus aquest any en àmbits com l'humor, la defensa del català a la xarxa o l'impacte de la covid-19 en el món del periodisme.

Les jornades, que se celebraran del 5 al 7 de novembre a l'Auditori Josep Irla de Girona, també es podran seguir en línia. "Volem que siguin un punt de trobada de la internet catalana, que aquest any serà més virtual que mai, però continuarà essent trobada", subratlla el director de la Catosfera, Joan Camp. Periodistes com Jair Domínguez, Xavier Graset, Ana Polo i Mariola Dinarès; el director de la revista 'El Jueves', Guille Martínez-Vela o la guionista d'humor Júlia Cot seran alguns dels ponents d'aquesta edició 2020.

Aquest serà el sisè any que Girona acull la Catosfera. "Amb la pandèmia les noves tecnologies s'han fet més presents que mai en el nostre dia a dia; tenim clar que hem de pujar en aquest tren, i que hem d'entrar en la quarta revolució industrial, que serà la digital i tecnològica", assegura l'alcaldessa, Marta Madrenas.

L'alcaldessa subratlla que, a més d'un espai de debat i reflexió, la Catosfera també permet reflexionar sobre "com encarem els reptes de futur com a societat". "Aquest any s'hi tornaran a tocar temes molt actuals, com el de la revolució entre comunicació i humor, ara que el que ens cal és que ens arrenquin un somriure davant aquests moments tan durs", afegeix Madrenas.

Per la seva banda, Joan Camp explica que aquest 2020 han volgut tenir "un cartell potent i fort, que ens permeti estar informats sobre com està l'actualitat en l'àmbit dels mitjans i la tecnologia en clau catalana". "Volem que les jornades siguin un punt de trobada de la internet catalana, que aquest any serà més virtual que mai, però continuarà essent trobada", hi afegeix.

Sense Catosfera.Edu

Arran de la pandèmia, la Catosfera ha hagut de suspendre la proposta adreçada als adolescents, la Catosfera.edu, que s'obria als estudiants dels instituts de Girona.

Les jornades s'inauguraran oficialment el divendres 6 de novembre a la tarda, en un acte on hi assistirà el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró. Després, a dos quarts de set de la tarda, es farà una taula rodona que porta per títol 'Informar des de l'humor. Els límits de l'humor a la xarxa'.

Hi intervindran el periodista i guionista Jair Domínguez, la periodista i humorista Ana Polo, la guionista especialitzada en humor Júlia Cot (actualment al programa 'Polònia') i el director de la revista satírica d'humor 'El Jueves', Guille Martínez-Vela. Moderarà la taula la periodista Mariola Dinarès, directora i presentadora del programa 'Popap' de Catalunya Ràdio.

Per escalfar motors, però, el dia abans hi haurà una altra taula rodona. Anirà a càrrec de Canal Malaia, una xarxa de joves creadors i creadores a Youtube i Instagram, que fan infoentreteniment en català per defensar l'ús i difusió de la llengua a la xarxa. Amb el títol 'Canal Malaia. Youtubers per la difusió del català a la xarxa', els i les impulsores del projecte (Juliana Canet, Bru Esteve, Clàudia Rius i Arnau Rius) reflexionaran sobre la generació i la qualitat dels continguts en català a les xarxes socials. També modera la taula la periodista Mariola Dinarès.

Dissabte al matí, la Catosfera s'enfocarà cap a una proposta més especialitzada sobre posicionament web en català. L'Auditori Josep Irla acollirà el SEODay, un matí de xerrades sobre diferents estratègies de posicionament SEO amb professionals com Marcos Herrera, Beatriz Guzmán, Ivan García, Noelia Regalado i Marc Cruells.

Per últim, la taula 'Periodisme en temps de covid-19. L'impacte de la pandèmia als mitjans de comunicació', que es farà el dissabte a dos quarts de set de la tarda, tancarà aquesta dotzena edició de la Catosfera. Els periodistes Xavier Graset, director i presentador del programa 'Més 3/24'; Francesc Canosa, director del magazín 'La Mira'; Nausícaa Hernández, periodista de Televisió de Girona; i Roger Tugas, periodista de 'Nació Digital', reflexionaran sobre els impactes de la pandèmia a l'hora d'exercir el periodisme. Georgina Ferri, periodista i directora gerent del diari 'Ara', moderarà la taula.

Nascuda a partir d'una trobada de bloguers l'any 2008, la Catosfera l'organitza l'associació que porta el mateix nom i compta amb el suport de l'Ajuntament de Girona i la Generalitat de Catalunya.