'Nens, fugim, que ens ataquen els extraterrestres!'

Fan creure a 91 nens evacuats del foc de l'Empordà que els ataquen els marcians per distreure'ls de les flames

Els responsables de la casa de colònies dels Estanys de Capmany han pogut dormir aquesta nit després d'acumular moltes hores de nervis. En Moisés Cortés i l'Ana María Martínez ja tenen experiència en incendis forestals d'anys anteriors. Per això quan van veure les dimensions de la columna de fum que s'acostava de la Jonquera van donar la veu d'alarma.

El primer pas era tancar finestres i confinar els nens perquè en ocasions anteriors s'havia colat fum a dins de la casa i llavors els nens s'havien espantat molt. El segon era organitzar l'evacuació. Per fer-ho van optar per incloure-ho en el programa d'activitats. Si el tema eren els marcians, el rescat dels Mossos d'Esquadra seria la fugida del seu atac.

Els alumnes, d'entre sis i deu anys, s'ho van creure a mitges. Quan van sortir a fora i van descobrir el cel fosc, la seva casa il·luminada per un dèbil sol taronja i rodejada per equips d'emergència, s'ho van creure del tot. L'Ana María diu que llavors algun es va espantar i va arrencar un plor nerviós, però creu que l'estratègia va funcionar perquè a la majoria els va distreure i els va tornar obedients.

Traslladats per la policia catalana a la base militar de Capmany, els nens del casal barceloní van observar atònits com començaven arribar soldats per portar-los aigua i menjar per passar la nit. "Al cap de pocs segons ja els perseguien per aconseguir un autògraf de cada rang militar", recorda ara amb un somriure l'Ana María, que va quedar-se a dormir amb ells i l'equip de monitors fins que van ser traslladats al matí següent en un autobús contractat pel Departament de Benestar i Família.

Un oasi entre cendres

En Moisés es va quedar a la casa tancant els animals a l'interior i intentant minimitzar la cortina de foc que estava a punt de travessar. "Quan els Mossos ja només podien emmanillar-me, vaig marxar". La sorpresa va ser tornar a quarts de cinc de la matinada per trobar la casa intacte, amb afectacions a una caseta d'eines i una barraca de maquinària agrícola, situades als extremes del recinte. Les flames no els han arruïnat el negoci com a altres cases de colònies de la zona.

Colònies interrompudes

Esperen reobrir per acollir el següent casal el proper dilluns, però els diners del de Barcelona ja els han perdut. Havia de ser una estada de 90 places per deu dies i només ha estat de quatre. Esperen recuperar alguna cosa amb l'assegurança, no només perquè no rebran diners amb què comptaven sinó també perquè ja havien comprat menjar i beure per a tots els dies i ara es farà malbé.