Crisis nervioses o respiratòries i ulls irritats, principals patologies del #FocEmpordà

Els metges preveuen que en els pròxims dies vagin apareixent situacions de tristesa o depressions per les pèrdues que ha provocat el foc

De la mateixa manera que l'incendi passa per fases també el tipus de problemes per a la salut que pot causar. La doctora Anna Costa ha explicat que el dia que es va declarar el foc van atendre pacients bàsicament per cremades -com ara un indigent que viu enmig del bosc i es va cremar els braços i la cara- o irritacions als ulls. També van tractar alguns pacients que s'havien fet ferides, com ara talls o traus, mentre intentaven contenir el foc.

A partir del segon dia les principals complicacions a la Jonquera i als onze dispensaris de les poblacions del voltant les ha provocat el fum. Costa ha explicat que algunes persones amb malalties pulmonars, com ara asma, han pogut patir alguna crisi. Sobretot ha passat en les poblacions més aïllades i més rodejades de bosc. "En alguns llocs les flames han arribat fins a la porta de les cases", ha recordat la doctora.

De fet, Protecció Civil recomana als malalts respiratoris o cardíacs que viuen prop de la zona de l'incendi que es quedin a casa i evitin sortir al carrer degut a la densitat del fum. A les persones que detectin molèsties respiratòries lleus, demanen que vagin als CAP -reforçats per atendre aquests casos- per evitar col·lapsar les urgències hospitalàries. També recomanen que no es facin activitats a l'aire lliure a la zona.

Anna Costa ha explicat que aquests dies també han atès persones que tenien problemes per respirar tot i no tenir antecedents de patologia. "Més que problemes respiratoris el que tenien és angoixa", ha explicat la doctora.

Els especialistes preveuen que, una vegada passin definitivament les flames, aquestes crisis d'ansietat aflorin més i que fins i tot en alguns casos acabin derivant en una depressió. "Són problemes relacionats amb la situació de desastre, de pèrdues materials i sentimentals", ha detallat Costa. Des de l'atenció primària subministren oxigen per ajudar a respirar o ansiolítics per alleujar l'angoixa dels pacients. "Anirem veient què més va sorgint en els propers dies", ha detallat.

La Creu Roja també està trucant a les persones de la tercera edat amb servei de teleassistència de la zona afectada per les flames per esbrinar si estan bé o si necessiten alguna cosa. Han contactat amb 46 usuaris i tots es trobaven en bon estat. Els voluntaris de la Creu Roja han aprofitat la trucada per continuar recomanant als usuaris que es quedin a casa i tanquin finestres i portes perquè el fum no entri dins el domicili.

Les cendres que aixeca el vent és un altre front que també pot causar algun problema, sobretot si entra als ulls perquè por provocar una lesió corneal.