El jutjat de Figueres obre diligències pels incendis de Portbou i la Jonquera

Felip Puig assegura que es podria controlar el foc al llarg del dia d'avui

(Última actualització: 12:40h)

El jutjat de Figueres investigarà els incendis de l'Alt Empordà i tres de les quatre morts produïdes pels focs. En les investigacions per l'incendi de Portbou s'inclouran també les de la mort del pare i la filla que van ser víctimes de les flames que van començar diumenge a la tarda al marge de la N-260, a aquesta localitat altempordanesa. Es trobaven atrapats en el col·lapse de trànsit que va fer que unes 150 persones baixessin per un barranc per salvar-se. Les víctimes van caure pel penya-segat i només es van poder rescatar amb vida la mare i dos fills més -una nena i un nen-, a qui van evacuar a l'hospital.

Pel que fa a les diligències del foc de la Jonquera, inclouran també la investigació de la mort d'un home de nacionalitat francesa i 64 anys que va patir cremades en intentar apagar les flames a Agullana. L'individu va ingressar diumenge en estat molt crític a l'Hospital Vall d'Hebron però els serveis mèdics no van poder fer res per salvar-li la vida.

En considerar-se mort natural, però, les diligències no inclouran el defalliment per infart d'un home a Llers. Va patir-lo en veure's envoltat per les flames del foc que es va declarar al costat de la N-II.

Amb les diligències obertes al jutjat de Figueres, si s'identifiquessin els responsables dels incendis se'ls podria acusar d'homicidi imprudent, tot i que el conseller d'Interior, Felip Puig, ja ha reconegut que serà complicat trobar els culpables dels focs de la Jonquera i Portbou. No obstant això, Puig ha assegurat que faran "totes les investigacions possibles" per localitzar-los.

Control de les flames

El conseller d'Interior, Felip Puig, confia que les condicions meteorològiques siguin favorables per continuar amb les tasques d'extinció de l'incendi a l'Alt Empordà i creu que, si es mantenen, el foc podria entrar en fase de control al llarg d'aquest dimarts.

Puig s'ha mostrat prudent, ha dit "no voler ser més optimista del compte" i ha allargat el marge per entrar en fase de control a tot el dia, després que a primera hora apuntés que es podia produir durant el matí. "La perspectiva que tenim és que el vent no pujarà fins a mig matí però esperem que no pugi d'intensitat", ha dit i ha recordat que aquesta nit han tingut alguns problemes per contenir les flames en alguns dels punts més fràgils.

Optimisme però amb contenció. Així és com s'ha mostrat el titular d'Interior en el tercer dia de treball per extingir l'incendi a l'Alt Empordà que continua actiu. Ha apuntat els tres punts més "sensibles" del foc, corresponents a la zona sud de l'embassament de Boadella, a Terrades, així com la zona nord, entre Darnius i Agullana, un flanc que continua amb alguns punts actius i que cal estar alerta per evitar que guanyi força. El tercer front es troba a la zona de Cantallops fins al Pertús, que s'està contenint amb l'ajuda dels bombers francesos.

Les previsions meteorològiques apunten que el vent no anirà a més fins a partir del migdia, en què s'espera que entri un vent de mar però que sigui suau. Pel que fa a demà, la previsió és que bufi a sud i que sigui més sec que avui, un fet "problemàtic", però, que no ha de ser determinant si s'aconsegueix tenir controlat el foc al llarg del dia.

Pel que fa al dispositiu, ha recordar que hi ha més de 500 bombers catalans, 400 de francesos, 200 agents de la Unitat Militar d'Emergència, 12 bombers vinguts d'Andorra, 30 voluntaris de l'ADF, 200 mossos i 20 forestals. També s'hi ha d'afegir la trentena de mitjans aeris, que tornen a fer descàrregues des de primera hora del matí.

Col·laboració ciutadana

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha apel·lat a la col·laboració ciutadana per denunciar conductes com ara el llençament d'una burilla des del vehicle en marxa per evitar així episodis com els incendis a l'Alt Empordà. Tot i reconèixer no voler convertit el país en un "estat policial", ha assegurat que la tecnologia ha avançat com per poder utilitzar una fotografia d'una matrícula feta amb el mòbil i poder denunciar a l'infractor.

Per altra banda, ha assegurat que faran "totes les investigacions possibles" per poder trobar els culpables dels incendis originats a la Jonquera i Portbou, tot i que també ha reconegut que serà complicat. "Arribarem fins al final", ha assenyalat aquest dimarts a Figueres.