El Príncep alerta sobre els perills de l'atur juvenil i la seva marxa a l'estranger

Felip de Borbó assegura que el recolzament a la joventut no només ha de ser "moral" sinó també "econòmic i financer"

Felip de Borbó no ha amagat que, amb la crisi econòmica, l'estat espanyol es troba immers dins una crua realitat. "Tenim un nivell altíssim d'atur juvenil i uns índexs molt elevats d'abandonament escolar", ha dit. El Príncep ha admès que, avui dia, "no és fàcil" que els joves trobin feina i que, en aquells casos en què l'aconsegueixen, "a vegades no poden gaudir-la amb les condicions que s'esperaven".

Al costat d'aquesta realitat, Felip de Borbó també ha recordat que n'hi ha una altra: l'èxode de molts joves a l'estranger, que es veuen obligats a marxar a la recerca d'un lloc de treball. Ha estat en aquest punt quan Felip de Borbó ha admès que aquestes realitats són "doloroses" per als joves i les seves famílies, però que també són "un greu problema" per a l'estat espanyol.

"Perquè, si no resolem particularment l'atur juvenil, comprometrem seriosament la fortalesa d'Espanya en els propers anys", ha ressaltat Felip de Borbó. Durant el discurs de cloenda del Fòrum Impulsa, el Príncep ha assegurat que no es pot "malbaratar la capacitat, l'entusiasme i la il·lusió d'una bona part de la nostra joventut".

La llavor de la creativitat

I per capgirar la situació, cal insuflar als nois "la llavor de la creativitat". Però no només amb recolzament social o moral, sinó també -com ha precisat- amb suport "econòmic i financer". Per això, el Príncep d'Astúries ha llançat un clar missatge: "La posada en marxa de mecanismes, fins i tot privilegiats, que donin suport financer als qui tinguin la voluntat, la vocació i el coratge d'emprendre és una necessitat social".

Felip de Borbó també ha posat, com a exemple, l'enorme potencial que s'amaga en camps de la investigació com la biotecnologia. El Príncep ha recordat que la setmana passada va visitar la Fira de Biotecnologia de Boston, on hi havia 54 empreses espanyoles, "moltes d'elles de Catalunya, creades com a mitjana fa cinc anys i liderades per joves emprenedors".

I en aquest punt és quan Felip de Borbó s'ha dirigit explícitament al president de la Generalitat, Artur Mas, que també era present a l'acte de cloenda del Fòrum Impulsa. El Príncep ha dit estar "segur" que el president Mas -que també va assistir a la fira- comparteix amb ell "una gran satisfacció" a l'hora de comprovar el potencial d'aquests joves.

Missatges "positius" des de Brussel·les

Durant el seu discurs, el Príncep d'Astúries també ha fet referència a la situació de crisi actual. En aquest sentit, Felip de Borbó ha valorat amb bons ulls la decisió de l'Eurozona d'obrir la porta a la recapitalització directa dels bancs. "Sovint ens inunda una pluja d'imatges i missatges negatius, però també és veritat que, aquesta matinada, n'hem rebut alguns de positius", ha dit.

Felip de Borbó ha assegurat que, per vèncer la crisi, "sens dubte són necessàries decisions que han de ser preses pels qui tenen la responsabilitat de fer-ho". Però també ha afegit que "és necessària alguna cosa més". I aquí és on ha instat la societat a deixar de banda "el fatalisme i abandonar el pessimisme" per superar la sotragada econòmica.

Creadora d'un fenomen literari

Les paraules del Príncep d'Astúries han posat el punt i final al tercer Fòrum Impulsa, l'aparador internacional de l'emprenedoria, que ha aplegat unes 1.800 persones a l'Auditori de Girona. Amb l'objectiu de fer perdre als joves la por a emprendre, el Fòrum ha portat fins a la ciutat veritables conferenciats de relleu internacional.

Entre aquests, l'astronauta Michael López-Alegria, el científic Pedro Alonso (que investiga una vacuna contra la malària) i la creadora del fenomen literari 'Geronimo Stilton', la milanesa Elisabetta Dami. Precisament, Dami ha estat l'encarregada de pronunciar la darrera de les ponències abans del lliurament dels Premis Impulsa, que distingeixen el talent emprenedor dels joves.

L'escriptora italiana ha venut més de 74 milions de còpies arreu de 40 països de les històries del famós ratolí. Durant la seva conferència, Elisabetta Dami ha destacat que, precisament, "la cooperació" -eix d'aquest Fòrum Impulsa 2012- és un dels factors que explica l'èxit dels seus llibres.

"Les històries transmeten valors positius i universals, com ara el respecte, la pau i també, la cooperació", ha ressaltat Elisabetta Dami. I en referència a l'objectiu principal del Fòrum Impulsa, el recolzament als joves, l'escriptora també ha destacat: "Ensenyeu aquest concepte entre els joves perquè, precisament, ensenyar cooperació és més fàcil quan ets jove".

L'acte de cloenda del Fòrum ha comptat amb l'assistència del president de la Generalitat, Artur Mas; el conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, i el president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé.