El Príncep assegura que no es poden 'malbaratar' les idees dels joves

L'astronauta Michael López-Alegria enceta el tercer Fòrum Impulsa destacant el potencial de la cooperació

El tercer Fòrum Impulsa ha arrencat amb una clara referència a l'eix central que aquest any la Fundació Príncep de Girona ha escollit per a la iniciativa: el valor de la cooperació. El Príncep d'Astúries, Felip de Borbó, ha destacat que "col·laborar i treballar junts en un objectiu compartit" és clau a l'hora de trobar solucions a molts problemes actuals.

Durant l'acte d'inauguració, Felip de Borbó ha ressaltat que, precisament, la cooperació s'ha de convertir "en els propers ants en el major catalitzador de la transformació de la societat". I dins aquesta filosofia, el Príncep ha admès que "no hi ha un grup social que hi sigui tan afí com la joventut".

"La joventut sempre suma, s'uneix, comparteix experiències", ha assegurat el Príncep. I ha afegit: "La seva fe en aquesta força integradora fa que el seu impuls sigui el primer motor de les transformacions que necessita el món actual, avui més que mai".

En aquest punt, Felip de Borbó ha estès una mà als joves, assegurant que representen "una força innata de la societat i una potència innovadora fonamental". Per al Príncep d'Astúries, no es poden deixar "malbaratar les seves idees" sinó al contrari: cal treure'n tot el partit que sigui possible.

El discurs del Príncep ha marcat l'arrencada del tercer Fòrum Impulsa, que aquest 2012 aplega més de 1.800 persones a l'Auditori de Girona (entre públic, participants a tallers i mitjans de comunicació). Al llarg del dia, fins a divuit ponents de prestigi internacional passaran per l'escenari amb un objectiu comú: fer perdre als joves la por a emprendre.

Cooperació internacional

El primer que ho ha fet ha estat l'astronauta madrileny Michael López-Alegria, president de la Commercial Spaceflight Federation. López-Alegria, entre els anys 1992 i 2012, ha participat en quatre missions espacials i suma tres rècords a l'estratosfera.

Precisament, la seva ponència ha estat marcada per la importància de la cooperació. No només entre persones, sinó també entre països. I com a exemple, López-Alegria ha recordat la seva experiència a l'Estació Espacial Internacional. "Quinze països col·laboren entre ells, aportant cadascú la seva especialitat", ha destacat l'astronauta.

A més, López-Alegria també ha indicat que, durant les seves estades a l'espai, la cooperació entre la resta d'astronautes es feia imprescindible. "Som un veritable equip i, al final, la col·laboració es torna instintiva", ha destacat l'astronauta.

Les ponències, agrupades en quatre grans grups, duraran fins entrada la tarda. Entre d'altres, el públic -més de 1.400 persones- podrà escoltar conferències com com les de l'holandès Jil Van Eyle, creador de 'Teaming', una iniciativa de col·laboració solidària per donar suport a causes socials a través de microdonacions; el nord-americà David Karp, que al 2007 -i amb només 21 anys- va fundar 'Tumblr', una plataforma de microblocs que ja n'aplega més de 50 milions, o l'investigador espanyol Pedro Alonso, que desenvolupa una vacuna contra la malària que podria estar llesta el 2014.

Qui clourà les jornades serà l'escriptora milanesa Elisabetta Dami, autora dels bestsellers de 'Geronimo Stilton'. Dami, que compta amb uns cinquanta títols traduïts a més de vint idiomes, és el primer cop que parlarà en públic. I ho farà a Girona, en el marc del tercer Fòrum Impulsa.

Tallers i Premis Impulsa

Aquest matí, en paral·lel a les ponències, també s'estan portant a terme tallers per fomentar la creativitat entre els joves. Els Prínceps d'Astúries, Felip de Borbó i Letizia Ortiz, han saludat als nens i nenes que hi participen. La jornada es clourà amb l'entrega dels Premis Impulsa.