La víctima del crim de Salt va dir que l'havien colpejat amb la 'culata' d'un tornavís

La infermera que feia el triatge a urgències de l'hospital assegura que el noi no tenia cap ferida d'aspecte greu

Segona jornada del judici contra Anderson Jair S. P., el jove d'origen colombià acusat de matar un noi a Salt clavant-li un tornavís al cap. Aquest divendres han declarat els amics que van estar de festa amb la víctima aquella nit i han assegurat que no anava excessivament begut, ni s'havia drogat i que tampoc anava buscant brega ni estava gens agressiu. Després de tornar de festa, mentre anava pel carrer, es va trobar amb l'acusat i es van començar a barallar.

Tot i que l'acusat va assegurar que si li havia donat un cop amb un objecte contundent havia estat amb les claus o amb algun dels anells o braçalets que duia, la víctima va explicar als tècnics del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) que el van atendre que l'havien colpejar amb la "culata" d'un tornavís. Segons la tesi de les acusacions, l'acusat va atacar el jove amb el tornavís que els Mossos d'Esquadra van intervenir a Anderson Jair S. P. quan el van detenir a Vic, dues setmanes després dels fets.

El tècnic que va atendre primer el jove, ha explicat que estava orientat i conscient i que va ser capaç de relatar-li què havia passat. "Em va dir que un magrebí li havia donat un cop al cap amb la culata d'un tornavís", ha recordat. Com que els traumatismes cranioencefàlics es poden complicar, els professionals de l'ambulància van decidir traslladar el noi a l'hospital Santa Caterina de Salt perquè van considerar que era convenient que el veiés un metge. Tot i això, han explicat que no tenia cap símptoma aparent de gravetat ni la ferida del cap era aparatosa.

El metge no va arribar a visitar mai el jove perquè després d'esperar dues hores a urgències va decidir marxar cap a casa. Segons ha explicat la infermera que estava de guàrdia aquell diumenge, li va mirar la ferida i li va fer el triatge, que consisteix en introduir els símptomes a un programa informàtic que acaba definint si l'han d'atendre de forma immediata o pot esperar. La infermera ha detallat que el programa li va donar un nivell 4 perquè no havia perdut el coneixement en cap moment ni es marejava i que això implica una espera d'entre 2 hores i mitja i tres hores.

"No crec que haguessin trigat molt més en atendre'l", ha opinat. Les dues metgesses que van encavalcar el torn a urgències han detallat que no van veure el pacient en cap moment perquè utilitzen aquest sistema de triatge. "Si s'hagués desmaiat allà, hauria passat segur", ha detallat una de les doctores. El noi va morir l'endemà al seu llit mentre dormia com a resultat de la lesió que havia rebut al crani. Paral·lelament al judici que s'està fent a l'Audiència de Girona, la família del jove també ha presentat una demanda contra l'hospital per negligència.