Arriba el judici del jove de Salt mort després que li clavessin un tornavís al cap

El fiscal demana una pena de 13 anys i 9 mesos de presó per a l'acusat i la defensa l'absolució

El crim que ara arriba a judici va tenir lloc a primera hora del mati del 13 de març de l'any passat. La víctima, un jove de 22 anys veí de Salt, tornava cap a casa després de sortir de gresca. Eren entre un quart i dos de vuit del matí.

Segons recull l'escrit d'acusacions del fiscal, quan es trobava a la plaça Onze de Setembre, el noi es va començar a discutir amb Anderson Jair S.P., un colombià de 26 anys. Durant la discussió, els dos joves van insultar-se i es van començar a colpejar.

Va ser aleshores quan, segons recull l'escrit, d'una revolada l'acusat es va treure "un tornavís o un objecte punxant" que portava amagat entre la roba. El colombià va clavar-lo "amb força i rapidesa" al cap de la víctima, i li va provocar una hemorràgia. El fiscal sosté que Anderson Jair S.P. va fer servir l'arma "amb la intenció d'acabar amb la vida" de l'altre jove o, com a mínim, "sabent que probablement li provocaria la mort".

Com a conseqüència de l'agressió, el fiscal sosté que el jove va morir vint-i-sis hores més tard, mentre dormia a casa seva. Qui va descobrir el cos va ser la seva tia, amb qui el jove vivia d'ençà que era petit.

Els Mossos d'Esquadra van obrir una investigació i, dues setmanes després del crim, van aconseguir detenir Anderson Jair S.P. El jove es troba en presó provisional des de principis d'abril de l'any passat, en espera del judici.

El fiscal imputa al processat un delicte d'homicidi amb l'agreujant d'abús de superioritat i demana que es condemni el colombià a una pena de 13 anys i 9 mesos de presó. En matèria de responsabilitat civil, l'acusació pública sol·licita una indemnització de 80.000 euros per a la tia del jove mort.

La defensa sol·licita l'absolució

La defensa, encapçalada pel lletrat Joan Pere Zapata, demana l'absolució per al seu client. Aquesta part admet que l'acusat i la víctima es van barallar, però també precisa que tots dos estaven excitats perquè s'havien pres alcohol i drogues.

Segons relata Zapata, Anderson Jair S.P. havia anat de casament aquell dia i, en arribar a casa seva, va esbroncar-se amb la família. L'acusat va sortir al carrer i va ser allà on es va enganxar amb la víctima. Tot i això, la defensa ressalta que Anderson Jair S.P. no tenia "cap intenció de matar l'altre" perquè, si hagués volgut, podria haver-lo agredit més cops.

A més, Zapata també sosté que l'altre jove era més fort que el seu client, i que davant d'això, Anderson Jair S.P. va optar per fugir. La defensa ressalta que, aleshores, el noi va començar a perseguir el seu client, com asseguren alguns testimonis presencials.

En perdre de vista l'acusat, i com que estava cansat, l'altre jove va estirar-se a terra a la plaça Onze de Setembre. Va ser aleshores quan diverses persones el van trobar i van avisar els serveis d'emergència, que el van traslladar fins a l'Hospital Santa Caterina de Salt.

Segons la defensa, però, tot i que la víctima va ingressar al centre hospitalari, no va rebre l'atenció mèdica que requeria. Joan Pere Zapata sosté que l'hospital va fer una valoració "somera" a la víctima i que, després d'un primer examen, el van fer esperar dues hores sense atendre'l. Cansat d'estar-se allà, el noi va optar per marxar i tornar a peu fins a casa seva, situada al carrer Doctor Ferran.

La defensa també indica que el jove va trigar més de 20 hores a morir i que, durant el següent dia, fins i tot va mantenir contacte per Internet amb alguns amics seus. Per això, Zapata creu que la mort del noi de Salt no es pot atribuir directament a l'acusat, sinó a una negligència per part del personal de l'hospital. "Si s'haguessin aplicat els protocols adequats, i se l'hagués atès correctament a urgències, no hauria mort", concreta.

Per aquests motius, Zapata demana l'absolució per al seu client. De manera alternativa, i si durant el judici es fa palès que el cop de punxó hauria provocar la mort de la víctima de manera irremeiable, aquesta part qualifica els fets de lesions amb resultat d'homicidi imprudent i sol·licita una pena de quatre anys de presó.

El judici per aquest cas, que es fa per la via del jurat popular, arrenca demà a l'Audiència de Girona. Al matí es farà l'elecció del jurat popular i es preveu que l'acusat declari la mateixa tarda. La vista oral es preveu allargar fins dimecres de la setmana vinent.